В Бургас спряха 18 асансьора с напукани кабели

В Бургас спряха 18 асансьора с напукани кабели  | StandartNews.com

Текат проверки в цялата страна, наказват фирми заради нарушения

18 асансьора в жилищни сгради са спрени в Бургас. Това отчетоха от Държавната дирекция за метрологичен и технически надзор вчера.

В момента текат проверки на съоръженията в цялата страна. Те бяха разпоредени, след като една жена загина, а друга беше ранена в асансьор убиец на столичния булевард "Цариградско шосе".

Проверени са общо 60 съоръжения, а при голяма част от тях са открити нарушения, признаха инспекторите. Някои от асансьорите няма да бъдат използвани, докато не бъдат отстранени несъответствията. Сред тях са нефункциониращ заключващ механизъм, контрол товар, напукана външна изолация на гъвкавите кабели на кабината. Асансьорите са спрени със запис в ревизионните книги, а на поддържащите фирми ще бъдат съставени актове.

Междувременно Мария Ваклинова, която пострада при инцидента в София, вече започна раздвижване. На 22 август 41-годишната жена дойде в съзнание. Лекарите не се ангажират категорично с прогнози дали тя ще успее да се движи и да се възстанови напълно. Към момента обаче възстановяването на Мария върви добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай