Уволнената шефка на НЦИОМ прави нова агенция

Уволнената шефка на НЦИОМ прави нова агенция | StandartNews.com

София. Уволнената дисциплинарно директорка на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова създаде нова социологическа агенция.

Регистрирах социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп", накратко само „Екзакта". Ще разчитам на част от екипа, с който дълги години съм работила в НЦИОМ. Това обяви самата тя в интервю за "Фокус". 

Ние сме съмишленици, минали през 15 много тежки години заедно, и платили висока цена за своята обективност. При нас има и млади социолози, които са бивши стажанти на НЦИОМ. Мисля, че сме от хората, които са щастливи, че са открили професията, която им приляга и осмисля живота им", каза Лидия Йорданова.

Според нея въпросът е - дали има потребители на информацията на НЦИОМ, на които ние липсваме. И моят отговор е - категорично да. "Доказателства са многото обаждания до мен и колегите ми, както и широката подкрепа, която сме получавали и получаваме. Това е искрена подкрепа, която ние много ценим и която ни задължава да продължим да упражняваме професията си.

И все пак, една абревеатура се пълни със смисъл от хората в нея, а такива сега май не са останали там. Ние, вече извън НЦИОМ, носим духа и традициите на НЦИОМ, и определено няма да бъде трудно на онези, които ни познават, да ни разпознаят отново, в бъдещата ни работа. Все пак, зад гърба ни за изминалите 15 години има около 450 изследвания, които са били обстойно огласявани и многократно коментирани. Чувстваме се длъжни и отговорни да продължим своя път, стъпвайки на най-доброто, което сме постигнали през годините", каза Лидия Йорданова.

"Изпитваме вълнение от предизвикателството да се докажем извън статута на държавния НЦИОМ. Наясно сме с пазарната конюнктура, имаме своите постоянни клиенти и сме умерени оптимисти. Не се лишаваме и от „здравословната доза" самочувствие. Почтеността изисква да споменем, че безспорно дължим благодарност на „държавния гръб". Не само заради осигурените бюджетни средства за нашата работа. Благодарни сме заради огромния шанс, който този гръб ни осигуряваше, за да бъдем независими. Независими, както от управляващите, така и от опозициите в няколко поредни състава на парламента.

Дължим благодарност на хората, които ценяха нашата обективност, макар често данните ни да не са им допадали. Това са ръководителите на Парламента през последните 15 години, които макар и от различни партии осъзнаха какво дава на българското Народно събрание институция като нашата. Няма председател на Парламента от изминалите 15 години, който да не е поръчвал изследвания на НЦИОМ", каза още Лидия Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай