Ути избухна! Драма с българската баница

По повод световната класация за най-вкусни ястия на планетата

Ути избухна! Драма с българската баница | StandartNews.com

Българската баница със сирене е №1 в света! Това заяви топготвачът Ути Бъчваров по повод световната класация за най-вкусни ястия на планетата "Тейст Атлас". В нея традиционната ни баница зае пето място, а преди нея се нареждат шведското канелено руло и италианската фокача, която е с плънка от сирена и кашкавал. Първите две места заеха португалските ястия "Пастел де Белем" (традиционен сладкиш) и "Пастел де Ната" (десерт, типичен за коледните празници). Именно това ядоса кулинарния гуру, който е категоричен, че класацията не е реална и соленото ни изкушение е най-добро.

"Няма никакво значение какво пише в някаква класация. Важното е ние в какво вярваме и колко държим на нашите традиционни ястия. Баницата ни е най-добрата българска форма на гостоприемство и всеки чужденец остава очарован от вкуса й. Правим я и в празник, но и в делник, защото родното изкушение сближава хората", уверено споделя Ути пред столичен всекидневник. По думите му в различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус.

"Съветът ми към всички хора, които търсят перфектната рецепта за вкусна баница, е да използват тази на мама или на баба. Това апетитно ястие трябва да се предава от поколенията и всеки да я прави както знае - редена, вита или смесена", споделя Бъчваров.

Страната ни заема и още едно от 50-те места за най-добри тестени изделия в света. На 32-ро място се нарежда мекицата, която е любима закуска на поколения българи.

"Мекиците са спомен още от детството. Не знам защо са наредени толкова надолу в класацията, но това трябва да ни послужи като стимул, за да възродим българската кухня и да покажем, че имаме оригинални и много вкусни ястия", заключи Ути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай