Успя ли СССР да създаде армия от магьосници и екстрасенси?

Ето историята на секретното поделение, негови членове "влизали" в мозъците на световни лидери

Успя ли СССР да създаде армия от магьосници и екстрасенси? | StandartNews.com

В СССР няколко пъти се опитвали да поставят екстрасензорното възприятие в услуга на страната. Това не било случайно: да научиш всички тайни на врага с помощта на магьосници и гадатели, изглеждало привлекателна идея. Американските военни не изоставали от съветските си колеги. Те създали цял таен проект "Звездна врата", в който изследвали способностите на екстрасенси и ясновидци. Нито съветските, нито американските експерименти дали резултати, но независимо от безполезността и безнадеждността на работата, поради Студената война, страните продължили да се занимават с тези изследвания.

В СССР пикът на интереса към парапсихологията настъпил в края на 80-те години на миналия век, когато дори във висшите военни кръгове имало много хора, които се интересували от астрология и мистицизъм, пише actualno.com, цитирайки Public Domain. Магьосници и екстрасенси дори стигнали до министъра на отбраната Дмитрий Язов. Те обещавали, че могат да откриват вражески подводници, да намират изчезнали кораби, самолети и хора, да диагностицират и лекуват заболявания и наранявания.

Всичко довело до това, че през 1989 г. Генералният щаб на СССР разпоредил формирането на войскова част № 10003. Тя била строго секретна: командирът на частта директно докладвал само на началника на Генералния щаб. Името също било ефектно: „Експертно-аналитично управление за необичайни човешки способности и специални видове оръжия“.

Военнослужещите били подбирани подобаващо: магьосници, екстрасенси и псевдоучени. За командир бил назначен полковник Алексей Савин - той самият вярвал в паранормалните способности. Службата във военно поделение No 10003 не била като обикновената.

Разработка на нови оръжия

Екстрасенсите се опитвали да създадат оръжия „въз основа на използването на все още неоткрити основни природни закони“. Например торсионни полета. Предполагала се разработката на специални генератори, които да предават енергия по-бързо от скоростта на светлината. С тяхна помощ псевдоучените се готвели да откриват и унищожават вражеските сили, да установяват сигурни комуникации, да създадат по-здрава броня и дори да управляват гравитацията. 

Също така медиуми, заедно с псевдоучените, разработвали психотронни оръжия, които трябвало да влияят дистанционно върху психиката и съзнанието на противниците.

Разузнаване и бойни действия

Командирът на отряда Алексей Савин разказвал, че екстрасенсите са помагали на руските войски по време на първата чеченска война. С помощта на карта и разпитване те открили минните полета на екстремистите и техните командни пунктове, а също така прогнозирали местата на възможни терористични атаки. Но военните екстрасенси се занимавали и с по-глобални неща. Те шпионирали медиумите от други страни и се опитвали да разберат плановете на НАТО. Например по снимки определяли характера на американските пилоти и тяхното отношение към службата.

Генералът в оставка Борис Ратников - друг изследовател на парапсихологията - обичал да говори за успехите на съветските екстрасенси. Той разказвал, че медиумите могат свободно да се „разхождат“ из съзнанието на държавния секретар на САЩ, и също така изобретили екологично чисти оръжия, „в сравнение с които ядрените бойни глави са тоягите на неандерталците“.

Алексей Савин заявил, че веднъж подчинените му усетили опасността от ядрен взрив в Глазгоу. Веднага било изпратено съответното предупреждение до британското правителство, а британските военни извършили проверка.

Подготовка на екстрасенси

В секретната част не само използвали паранормални способности, но и се учили да ги развиват. Алексей Савин дори бил разработил уникален метод за разкриване на екстрасензорни способности. За тази цел курсантите - от опитни бойци до ученици - били обучавани да работят със значителни количества информация, например да умножават големи числа в умовете си, а също и да общуват чрез подсъзнанието. И така, група обикновени войници уж успяла да се превърне почти в свръхчовеци. Те се научили да ходят по натрошено стъкло и горещи въглени, не можели да усещат болка, бързо усвоявали нови езици, започнали да пишат поезия и се отказали от омразата.

Направили ли са нещо полезно?

За уникалните разработки и невероятни открития разказват онези, които са служили в това подразделение или по някакъв начин са имали в контакт с него. Например няма други доказателства освен твърденията на Савин, че екстрасенсите са помогнали на военните в първата чеченска война или са предотвратили ядрена катастрофа. А генерал Ратников, разпитван от ФСБ по дело за разкриване на секретна информация, признал, че си е измислил историята за разходката из умовете на чужди политици.

Нямало и никакви действащи оръжия, създадени от военните екстрасенси. 90% от психотронните разработки изобщо не дали резултати, а ефектът от останалите бил незначителен. Шефът на ФСБ Андрей Биков дори отделно заявил, че нито КГБ, нито ФСБ някога са имали психотронни оръжия.

Кога и защо поделението било разформировано

Постепенно във вестниците изтекла информация за тайната част и войниците-медиуми станали известни. Учени и общественици започнали да протестират срещу харченето на бюджетни средства за екстрасенси. Мнозина били възмутени от сумите, похарчени за псевдонаучни разработки. Например Министерството на отбраната отпуснало 23 милиона съветски рубли само за изследване на торсионните полета. Тогава това били около 50 милиона щатски долара. Въпреки критиките част № 10003 продължила да работи. През 1997 г. дори я направили един от отделите на Генералния щаб, а Алексей Савин получил генералски пагони.

По това време американският проект „Звездна врата“ вече от две години бил закрит. В доклад на ЦРУ той бил наречен безперспективен и безполезен. В Русия се наложило да се намесят учените. Основната заслуга принадлежи на Комисията за борба с псевдонауката и фалшифицирането на научни изследвания на Руската академия на науките, създадена през 1998 г. Още на следващата година нейният председател акад. Едуард Кругляков разкритикувал дейността на поделение № 10003 и Министерството на отбраната. 

Подкрепили го и други учени: академиците от Руската академия на науките Евгений Александров и Владимир Фортов, както и Нобеловият лауреат Виталий Гинзбург. През 2003 г. те публикували във в. „Известия“ статия, в която заявили: „Досега съществува военна част 10003, която при обективна квалифицирана експертиза щеше да бъде незабавно разформирована. „Науката“, която процъфтява в тази военна част, може да съществува само благодарение на режим на безсмислена секретност. Тайните извори на случващото се са очевидни: невежеството и корупцията.“

В края на 2003 г. с указ на президента на Русия отделът бил разформирован без допълнителни обяснения. Макар че с това историята на звеното приключила, неговите ученици организирали множество частни кабинети и продължили своите изследвания. Но и от това нищо не се получило. Същите "торсионни" (всъщност обикновени водни) генератори не произвели революция в енергийния сектор и били осмивани от сериозни учени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай