Успех на референдума отваря пътя на Плевнелиев към втори мандат

Успех на референдума отваря пътя на Плевнелиев към втори мандат | StandartNews.com

Мотото на премиера е: "САЩ и Русия да се разберат, за да паднат санкциите", казват от Институт "Иван Хаджийски"

Успех на референдума по изборни въпроси, който трябва да се проведе заедно с местния вот наесен, ще отвори пътя към кандидатура за втори мандат на президента Росен Плевнелиев. Това пишат в свой анализ от Институт "Иван Хаджийски". При неуспех обаче, казват социолозите, на държавния глава ще му бъде търсена отговорност.

Международното напрежение все по-сериозно поляризира и българския политически процес. От едната страна е говоренето за хибридна война и тезата на външния министър Даниел Митов, че трябва да се обмисля разширяване на санкциите и че е възможен и „по-лош сценарий", както и позицията на президента Плевнелиев. На другата страна е посещението на вицепремиера Калфин в Москва (първа визита на официално българско лице в Русия от началото на мандата), все по-настъпателната линия на БСП и „Атака", които се произнасят против санкциите изобщо, анализират от Института.

На фона на тези противоречия премиерът Бойко Борисов "за пореден път полага усилия да балансира", пишат социолозите. "Той хем твърдо подкрепя курса на Брюксел спрямо Русия, хем е скептично настроен към санкциите, хем договаря с Илхам Алиев заобикалящ Русия газопровод, хем изпраща вицепремиера си в Москва. Мотото му е пряко формулирано: „САЩ и Русия да се разберат, за да паднат санкциите", категорични са от Института.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай