Уорлик дари БАН с $3 млн. на прощаване

Уорлик дари БАН с $3 млн. на прощаване | StandartNews.com

София. Пет милиона долара дарение получи ядреният институт към БАН. Три от тях даде американският посланик Джеймс Уорлик в последния си работен ден у нас. Другите два са от АЕЦ „Козлодуй" и бяха символично връчени от премиера Бойко Борисов на директора на института Димитър Тонев.

С парите ще бъде купена специална апаратура - циклотрон и ще бъде изграден национален център за производство на изотопи за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Това е най-големият научен проект в България за последните 20 години, изтъкна директорът на института.

"Това е наш подарък към БАН. С това искаме да почетем и великата история на България в историята на науката. С това ние даваме ясен знак за добрите взаимоотношения на учените на САЩ и България", каза Уорлик. "Трябва да продължим отношенията в областта на ядрената енергетика. С този подарък ще можем да допринесем за най-болните хора в България. С този циклотрон ще имате възможността да произвеждате изотопи, които ще помагат за лечението на онкоболните. Това ще спести милиони долари на българското правителство. Това е най-хубавото нещо, което мога да направя в последния работен ден", каза още той.

"Със средствата ще бъдат обучавани кадрите за АЕЦ „Козлодуй" в ядрения институт, защото те трябва да отидат в централата знаещи и можещи, за да има не 100%, а 1 000% безопасност", заяви Бойко Борисов. "Сега със самолети изотопите идват от Унгария и по време на полета, силата им намалява. Произведени тук, изотопите ще бъдат много по-силни, много по-точни, по-точно ще диагностицираме, повече хора ще бъдат обхванати и това ще спестява 10 млн. лв. годишно на страната", изтъкна премиерът.

Шефът на института Димитър Тонев изрази надежда, че в началото на 2015 г. може да бъдат произведени първите изотопи. Предстоят процедури по закона за обществените поръчки за изграждането на центъра, които според Борисов, могат да бъдат съкратени с половин година. Подобен апарат ще бъде закупен и за Пловдив. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай