Уникално откритие в Средиземно море събра погледите на археолози

Находката е на египетски археолози

Уникално откритие в Средиземно море събра погледите на археолози | StandartNews.com

Египетска археологическа експедиция е намерила останки от потънал кораб и множество амфори на около 650 метра от средиземноморския бряг в района на Аламейн, съобщава Нова телевизия. Находките, които датират от 3 век пр.н.е., показват значението на северното крайбрежие за търговията по онова време, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири.

Останките са забелязани от Хюсейн Мушарафа Малик, който е инженер в компания за морски проучвания. Той съзира древните артефакти, докато фирмата извършва проучвания в района и информира властите. Изпратен е екип от подводни археолози, които откриват дървени части от потънал кораб, стотици глинени съдове и сред тях голям брой амфори, внесени от гръцкия остров Родос. Смята се, че амфорите са били използвани за транспорт и съхранение на вино.

Учените са завършили документирането на откритието и са направили триизмерна фотограметрия, при която се създават 3D модели от фотографии. Предстоят допълнителни подводни разкопки, които да разкрият тайните за съдбата на потъналия кораб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай