Уникално откритие:Мощи на мъченик или гроб на велможа в Августа Траяна

Стара Загора ще има още един интересен туристически обект, казва гл. ас. Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей

Уникално откритие:Мощи на мъченик или гроб на велможа в Августа Траяна | StandartNews.com
  • Стара Загора ще има още един интересен туристически обект, казва гл. ас. Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Господин Калчев, при проучвания във връзка с обновяването на ВиК мрежата в Стара Загора бе открито уникално съоръжение в некропола на античния град Августа Траяна. Разкажете ни първо какво представлява това съоръжение.

- Това е един от главните некрополи на града и тук са погребани хора с по-големи финансови възможности. Преди повече от шест години във връзка със строителството на хипермаркет в града бяха открити две цистови гробници, изградени от големи каменни блокове и покрити с големи каменни плочи, които бяха преместени в парка в съседство. Във връзка с прокопаването на канали и ВиК инсталация попаднахме на още три такива цистови гроба. И което е най-впечатляващо - на една огромна гробница, каквато за пръв път се открива в Югоизточната България. Диаметърът на гробницата е повече от десет метра. Около нея има

каменен зид, който е със запазена височина от 180 см

изграден от камъни, споени с хоросан. Интересното обаче е самата гробница, в която се влиза по един коридор, изграден от тухли, споени също с хоросан и с много красива фугирана зидария. В задната си част има отстъп, който е много интересен и в него стъпаловидно са подредени също такива тухли. Под цялото това съоръжение има куполна гробница, която е изградена по същия начин като останалите, но в нея

има шест арковидни ниши, в които се виждат човешки кости, керамика и други материали

За съжаление, както в повечето случаи, това гробно съоръжение е било похитено още в древността, тъй като в горната му част има отвор, в който са проникнали древните иманяри. След това той е запушен и е затрупан с едри камъни. Коридорът също, когато набезите са зачестили, е бил запълнен с камъни, пръст, строителни останки и входът към това съоръжение е затворен. Като извадим останките, които за съжаление са много разбъркани от древните иманяри, ще видим дали има някакви графити или други следи, които са останали. Засега са открити само четири бронзови монети, които се датират от края на IV и началото на V в. Но все още сме в началото на изваждането на пръстта, която се намира в гробното помещение. Това съоръжение най-вероятно е принадлежало на древен жител на Августа Траяна, който е заемал много високо положение в тогавашното общество, имал е огромен финансов ресурс да направи такова огромно съоръжение, където може би са положени и останките на цяла знатна фалимия от Августа Траяна.

- Работната хипотеза на археолозите е, че постройката е била мартириум, т.е. място, където са положени мощите на християнски мъченик.

- По принцип тази хипотеза не я изключвам, тъй като IV в. е времето, когато след 313 г. св. император Константин Велики признава Християнството за равностойно на останалите религии в империята и тогава гоненията срещу християните са прекратени. Възможно е това да е мартириум на християнски светец, но трябва да изчистим това, което е вътре, за да видим дали има по-ранни гробни съоръжения. Не знаем в северната част как се развиват нещата от тази гробница. Още не е отпаднала тази хипотеза, която първоначално изказах - че е възможно това да бъде мартириум, където е погребан светец - сграда за поклонение пред неговата памет.

- Какво ви насочи на мисълта, че това може да бъде мартириум на светец?

- Заради формата на тази гробница, както и заради откритите монети изказах хипотезата, че това може да бъде мартириум. Може да има и по-ранен гроб, който да е прераснал след това в тази гробница. Обектът трябва да бъде проучен, за да се види неговата хронология. Както и кога са започнали погребенията, кога е завършена като гробно съоръжение и са престанали вътре да полагат починали. Всичко това ще бъде изяснено, но

самата сграда е много орнаментална, много добре направена

Явно е проектирана много добре, защото всичко по нея е добре направено, с много добри мазилки от вътрешната страна. Може би в даден момент е била видима, но след похищенията е била зарита с пръст.

- Каква работа предстои оттук нататък по тази гробница?

- Информирал съм кмета на общината г-н Живко Тодоров, който няколко пъти идва на място, за което му благодаря. Той взе решение улицата, на която е открита гробницата, да бъде затворена за автомобили. Тя не е главна улица и обслужва само един парк в Стара Загора, на петдесет метра северно има друга улица, която може да поеме движението. Мястото ще се проучи още, като в северната част ще се види какво има и на място ще бъдат експонирани. Както гробовете, така и тази гробница или мартириум ще бъдат реставрирани, консервирани и ще бъдат адаптирани в градската среда. Нашата идея е да бъде направено покритие от прозрачен материал и да бъде осветена, вътре ще може да се влиза. Идеята е да стане един интересен туристически обект в Стара Загора наред с другите, които градът вече притежава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай