Уникалните свойства на водата

Изстудената вода е две течности в едно

Уникалните свойства на водата | StandartNews.com

Изстудената вода е две течности в едно. До този извод са стигнали американски изследователи, след като са извършили първите измервания на течна вода при температури доста под нормалната й точка на замръзване.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Science“. Въпреки изключително широкото си разпространение, водата като химическо вещество все още не е напълно изучена. Учените понякога я наричат най-загадъчното вещество на Земята, пише БГНЕС.

Факт е, че водата не е като другите течности - когато замръзва, тя се разширява, а не се свива, както всички останали, а пък плътността й намалява. Затова водният лед не потъва, а се носи по повърхността.

Водата има висока точка на кипене и е отличен разтворител, поради което при различни условия в нея се разтварят болшинството органични и неорганични вещества.

И накрая, тя има огромен коефициент на повърхностно напрежение. Благодарение на всички тези уникални свойства водата се е превърнала в основата на живота на Земята.

Водата има още едно интересно качество - замръзва много „неохотно“. Ако други течности започнат да преминават в твърдо състояние постепенно, веднага след като преминат точката на замръзване, то водата „се съпротивлява“ до последно. А за началото на втвърдяването тя винаги се нуждае от кристализационни ядра - суспендирани частици от минерален или органичен произход.

Известно е, че водата може да присъства в облаците под формата на преохладени капчици дори при много ниски температури, а след това, когато от върха, от най-високите и хладни слоеве, в тези облаци попадне фин леден прах, капките моментално кристализират и падат на земята под формата на ледени зърна или градушка.

Учените видели, че по време на преохлаждането водата се кондензира в плътна течна фаза, която продължава да съществува едновременно с обичайната течна фаза. В този случай делът на течността с висока плътност бързо намалява, когато температурата се повиши от 190 до 245 келвина.

Авторите на проучването са първите, които експериментално доказват, че изстудената вода може да бъде в стабилно двуфазно състояние течност-течност, а фазовото съотношение варира в зависимост от температурата

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/interest/uchenite-otkriha-novo-systojanie-na-vodata-news_1500807.html
© Actualno.com
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай