Уникален парк от приказките смайва в близост до София

Идеално място за посещение в почивни дни

Уникален парк от приказките смайва в близост до София | StandartNews.com

Парк, сякаш изваян от приказките, смайва своите посетители и не е далеч от столицата.

Ако почивате събота и неделя и се чудите какво да правите, Sofia24.bg ви предлага една приятна дестинация за разходка. Една от красивите забележителности у нас е Златният парк в град Луковит. Той е кръстен така, заради името на реката, покрай която е построен, а именно – Златна Панега. Паркът се намира на двата бряга на река Златна Панега по пътя от София за Плевен и Русе, в близост до град Червен бряг. Чудното място се намира близо до ВЕЦ Луковит. 

Паркът е много красив и е изграден в приказен стил. Тук децата имат много възможности за забавление. Постройките в парка са много интересни, има различни видове цветя и растения. За да посетите Златния парк, трябва от Луковит да тръгнете по пътя към Петревене. 

Малко преди края на града, ще видите отклонение вдясно. То води до поляна, където може да оставите автомобила си. Оттук трябва да продължите пеша. В този район се намира и екопътека Искър-Панега. На около 10 километра от града се намира пещера Проходна (Очите на Бога). Тя е огромна и има два големи отвора, наподобяващи очи, откъдето идва и нейното име. 

Още нещо любопитно има в този район и си заслужава да бъде видяно. Това са каменните къщи на село Карлуково, които са изградени в приказен стил. Частна собственост са, но са отворени за посетители. Намират се на около 13 километра западно от Луковит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Немалеб
преди 6 месеца

Само за делтапланеристи ! Много близо е до София, само през Стара планина, та чак в Северна България! Почти до Дунава и Румъния. Приятно прелитане от София , до близкия приказен парк ! 😀😂😁😬

Откажи
Някой
преди 6 месеца

Немалеб, ти направо ме изкефи с твоят коментар! А статията все едно, че я е писал някой, който изобщо не е ходил на училище и хабер си няма от география.

Откажи
Цветелина
преди 6 месеца

Абе хора, вие география на България училили сте. Къде е София, къде е Луковит? Не ставайте за смях.

Откажи
Kris
преди 6 месеца

Пазете се от джепчии вкл. и автомобилите . Там джепчийството е поминък , особено където има много хора.Синьозелени са , ще ги познаете.

Откажи