Уникален електрически Merсedes атакува пазара

Германската марка официално представи и SUV версията

Уникален електрически Merсedes атакува пазара | StandartNews.com

През изминалата година Mercedes показа луксозния електрически EQS, а преди броени минути германската марка официално представи и SUV версията със същото означение. Моделът пристига с подобрени нови технологии по отношение на задвижването, асистирането на водача и инфотеймънт системата. На практика новият EQS SUV предлага всичко, което стандартния EQS може да ви даде, но с по-големи размери и още повече лукс.

Кросоувърт е построен на същата модулна EVA2 платформа, като се предлага със задвижване на задния мост и задвижване на четирите колела, осигурено съответно от един или два електромотора. В началото ще се предлагат версиите 450+ и 580 4MATIC, съответно с мощност от 355 конски сили и въртящ момент от 568 нютон метра и 536 конски сили и 858 максимален въртящ момент.

От Mercedes обещават SUV-то да изминава 600 километра с едно зареждане, макар да не уточняват при коя от двете версии е измерен този пробег, но пък добавят, че на бърза зарядна станция, пробег от 300 километра може да бъде добавен в рамките на едва 15 минути. При зареждане от 10% до 80% на съответната станция с 200кВ това би отнело около 30 минути.

По отношение на другите два основни конкурента в този клас – BMW iX и Tesla Model X, EQS SUV е значително по-дълъг и висок от тях с дължина от 5.13 метра, ширина от 1.95 метра и височина от 1.73 метра. Междуосието е 3.2 метра. Все още няма официални цени за модела, но очакваме те да са близки до тези на седана. Повече за тях ще разберем в следващите месеци, преди първите доставки в началото на 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай