Улица „Франкофония" беше официално открита

Улица „Франкофония" беше официално открита | StandartNews.com

София. Две столични улици бяха тържествено именувани „Улица на Франкофонията" и „Леополд Седар Сенгор" по инициатива на Министерството на външните работи и на Столична община. Събитието бе по случай 20-годишнината от присъединяването на България със статут на пълноправен членкъм Международната организация на Франкофонията (МОФ), съобщиха от министерството.

Улица „Франкофония" получи името си с рещение на Столичния общински съвет от миналата година заедно с „Леополд Седар Сенгор". И двете са в кв. „Овча купел" и бяха кръстени така заради трите франкофонски организации – Международната организация по франкофония, Университетската агенция по франкофония и Франкофонският институт. Трета пряка в района пък беше наречена "Пиер дьо Ронсар".

„Франкофонията има безспорен принос за насърчаването на диалога и за развитието на онези ценности, които днес правят възможно общуването в пространство без вътрешни граници. Не случайно членството на България в това семейство на културното многообразие съпътства демократичното ни израстване като общество". Това заяви в свой поздравителен адрес министър-председателят Пламен Орешарски, прочетен от постоянния секретар на МВнР Георги Димитров.

Заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов подчерта, че като кандидат за титлата „Европейска столица на културата" София се гордее с намиращите се тук и активно работещи френски институции. Приветствие поднесе и Пиер дьо Кокатрикс – директор на кабинета на генералния секретар на МОФ Абду Диуф, който даде висока оценка за ролята на България в изграждането на франкофонската солидарност.

Церемонията, състояла се пред сградата на Франкофонския институт за администрация и управление, където се намират и двете улици с нови имена, беше уважена от трима посланици. Тук бяха ръководителите на дипломатическите мисии на Белгия, Мароко и Ливан – Аник Ван Калстър, Латифа Ахарбаш и Фарес Еид. Специално за случая и за тържествата, свързани с годишнината, от Букурещ беше дошъл и Нийл Суеин - представител на посолството на Канада в румънската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай