Удариха с яки глоби "Ораново"

Удариха с яки глоби "Ораново" | StandartNews.com

Благоевград. Шест акта бяха съставени на рудник "Ораново" от областната Инспекция по труда в Благоевград. В петък те бяха връчени на управителя на мината Валери Манов. Инспекторите са констатирали немарливост и пропуски при осигуряването на безопасни условия на труд на миньорите.

"Вече обжалвахме всичките шест акта. Нашият мотив е, че те са съставени незаконосъобразно. В рудника изпълняваме предписанията на трудовите инспектори и отстраняваме констатираните пропуски", контрира управителят на мината Валери Манов. За всеки един от актовете фирмата може да се раздели с от 1000 до 30 000 лева.

В момента въгледобивът е прекратен и рудникът е на авариен режим. Назначена е техническа експертиза. Седемте вещи лица обаче няма да правят оглед вътре, тъй като е твърде опасно, заявиха от прокуратурата. Води се досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт на едно или повече лица в резултат на немарливост. При срутване на кална маса в мината, на 16 юли загинаха четирима миньори. Министър Драгомир Стойнев констатира, че са нарушени множество наредби и закони при работата на рудника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай