Удължиха с 20 години живота на най-голямата ни ТЕЦ

Удължиха с 20 години живота на най-голямата ни ТЕЦ  | StandartNews.com

Мащабен проект за реконструкция и модернизация на най-голямата ни ТЕЦ – „Марица-изток-2", извършен съвместно с японската компания „Тошиба", бе финализиран официално днес. Ефектът e повече от впечатляващ - увеличена e мощността на два от енергоблоковете блоковете – 5 и 7, от 210 мвт на 232 мвт, а експлоатационният живот на съоръженията е удължен с 20 години. Намален е значително и относителният разход на условно гориво за мегаватчас електроенергия вследствие на повишеното КПД на блоковете. Повишена е и общата производствена мощност на централата – до 1620 мегавата.

Официалната церемония за финализиране на проекта уважиха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми и вицепрезидентът на „Тошиба" Йошихиро Абуратани.

„За по-малко от шест месеца извършихме мащабен ремонт и модернизация в централата, като основната част от новото оборудване бе изработено от „Тошиба", благодари за усърдието и конструктивния диалог с японските партньори изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев.

„През последните 10 години успяхме да модернизираме осемте блока в ТЕЦ „Марица изток-2". Ще се радваме да поддържаме това партньорство. Не се колебайте да ни потърсите и за в бъдеще", подчерта готовността и за бъдещо партньорство вицепрезидентът на „Тошиба" Йошихиро Абуратани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай