Удължават с две години разследването за кокаиновия кораб

Удължават с две години разследването за кокаиновия кораб   | StandartNews.com

Удължават с две години разследването за кокаиновия кораб. Съдът в Мадрид е дал още две години за разследване на кораба "Св. Николай", който беше задържан в открито море на 13 август 2012 г. за намерени според испанските власти 3 тона кокаин на борда му. Това съобщи фитерът Васил Киров, който е от няколко дни във Варна и е пуснат от затвора срещу гаранция от 1500 евро.

От 21-членния екипаж зад решетките са останали петима, четирима от офицерския състав, между които и капитанът Иван Станчев, и един моряк. Срещу тях няма повдигнати обвинения, освен предварителното -за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотик.

"Всички сме невинни и ще докажем истината", заяви пред медиите Васил Киров. Той посочи, че в момента на задържането във фаталния ден никой от екипажа не е видял наркотика. След ареста корабът останал без охрана в продължение на три дни. Когато водили задържаните моряци на разпит с полицейските коли, едва тогава им показали бели пакети, вероятно натъпкани с кокаин.Според полицейския протокол дрогата била в предната част на плавателния съд.

"Кой ще даде кокаин за 98 млн. евро на счупен кораб, който не струва и един милион? След това едва го изтъргуваха на търг за 700 000 евро, казва фитерът. Той е трето поколение моряк.Докато търка нара в затвора, баща му починал след 6 тежки инсулта, защото не могъл да преживее случващото се със сина му.

Васил Киров е изкарал 27 месеца в килията, като през 22 от тях му отказвали служебна защита. Според него българското посолство в Мадрид не направило необходимото, за да му помогне. За това си наел адвокат от Барселона. Сега без документи фитерът който е любител художник се прехранва с картините си , които продава на черно.А на всеки 15 дни трябва да се подписва в испанското посолство в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай