Учените посочиха! На тази Луна може да има живот

Все повече се говори за това място в Слънчевата система

Учените посочиха! На тази Луна може да има живот | StandartNews.com

Учените лансираха нова интригуваща теория за извънземен живот, която обаче е предмет на много дълбоки изследвания.

Океанската луна на Сатурн, Енцелад, привлича все повече внимание като част от търсенето на извънземен живот в Слънчевата система. Повечето от знанията за този спътник на Сатурн са получени благодарение на сондата Касини, която приключи работата си през 2017 г. Но анализът на получените данни продължава. Ново проучване, публикувано на сървъра за препринти на arXiv, подкрепя хипотезата, че Енцелад има всички химически вещества, необходими за появата и еволюцията на живота, пише ScienceAlert.

По време на изследването на Енцелад сондата "Касини" е извършила анализ на състава на откритите водни гейзери, които са изригнали през ледената повърхност на спътника на Сатурн. Учените са открили, че тези емисии съдържат смес от въглероден диоксид, водна пара и въглероден оксид. Открити са също азот, прости въглеводороди и сложни органични съединения.

Една от теориите, използвани в новото изследване, се основава на коефициента на Редфийлд. То показва, че съотношението на въглерод, азот и фосфор в биомасата на земния океан е постоянно и е 166:22:1. Коефициентът на Редфийлд показва изненадващата комбинация от химията на живота в дълбокия океан и самия океан и се счита за цел за астробиологично откриване на живот на океански луни като Енцелад.

Ново проучване показва, че океанът на Енцелад съдържа амоняк, както и високи нива на неорганичен фосфор. Освен това са били открити основните компоненти на земния живот, като въглерод, азот, водород и кислород.

Според учените океанът на Енцелад съдържа много химикали, общи за живите организми, като прекурсори на аминокиселини, амоний и въглеводороди. По този начин океанът на Енцелад има богат химичен състав и много от химикалите съответстват на химията на живота.

Учените смятат, че микроорганизмите могат да извършват метаногенеза на Енцелад. На Земята археите извършват метаногенеза при различни условия и могат да оцелеят в най-екстремните среди.

Според учените, за да се говори за това, че Енцелад може да бъде подходящ за появата и развитието на живот, е необходимо да се вземат предвид много повече фактори. Но за да се получат изчерпателни данни, е необходимо да се изследва Енцелад от възможно най-близко разстояние и още по-добре да се изпрати сонда в подземния му океан.

Използването на инструменти като коефициента на Редфийлд за определяне на обитаемостта на един свят може не винаги да показва, че там съществува живот. Освен това учените смятат, че извънземният живот може да е следвал съвсем различен път в своето развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай