Неделя,

Ученик от Кюстендил е най-добрият млад преводач у нас

От: Failed to load user -
1221
Ученик от Кюстендил е най-добрият млад преводач у нас
A
A
A

Ученик от Кюстендил е българският победител в ежегодния конкурс на Европейската комисия за млади преводачи. За победител между участниците от България в Juvenes Translatores е обявен единадесетокласникът Георги Емилов Христов от кюстендилската езикова гимназия "Д-р Петър Берон".

Със своя превод от английски на български език той изпреварва 74 свои връстници от България и се присъединява към останалите 27 победители – по един от всяка държава членка на ЕС. През 2015 г. в конкурса взеха участие над 3200 ученици от над 700 училища в ЕС. По повод на Европейската година за развитие (2015 г.) учениците са превеждали текстове по темата за сътрудничеството за развитие. Те са избрани от 552 възможни комбинации на 24-те официални езика на ЕС. Преводният текст на Георги е озаглавен на български: "В Сиера Леоне или далеч от самотата". Текстът носи характеристиките на репортажно-епистоларния жанр и споделя впечатленията на участник в екип по програма за устойчиво развитие към ЕС.

Носителите на приза за млад преводач са поканени на 14 април 2016 г. в Брюксел, където ще получат наградите си от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, а тя вече похвали българското момче на личната си страница във Фейсбук.

Георги е първенец на областния кръг на олимпиадата по Български език и литература, двукратно печели стипендия от Американската фондация за България, за втора поредна година завоюва основна стипендия в националния конкурс "1000 стипендии" в област "Литература". С есето си „В каква Европа искам да живея след пет години?" на български език му печели поредно пътуване до Брюксел от конкурса "Европейско междучасие".

Пише разкази, есета, стихотворения, има награда за начало на роман, печели призови места в конкурса на община Кюстендил на тема "Коледа е, стават чудеса". Георги изявява и своя талант на актьор с участието си в пиеси на български и испански език.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички