Учени със сензационно откритиe за котките

Ловяли са много по-големи плячки

Учени със сензационно откритиe за котките | StandartNews.com

Учени откриха нов праисторически вид котки, живели на територията на съвременна Испания преди около 15,5 милиона години, пише Independent.

Анализирайки части от костите на долната челюст на праисторически котки, изследователите стигнаха до извода, че видът може да е ловувал "по-голяма плячка" от съвременните котки.

Откритието разширява разбирането за разнообразието и еволюцията на котките през този период на праисторическа Европа, казват изследователите.

Учени са открили r нов вид акула в Алабама, която е имала игловидни зъби и е станала един от основните хищници след изчезването на динозаврите.

Видът Palaeohypotodus bizzocoi е живял преди около 65 милиона години - в периода след масовото изчезване, унищожило повече от 75% от живота на Земята, включително динозаврите, пише Independent.

Вид акула с малки игловидни зъби се превърна в основен хищник, докато океаните са се възстановявали от изчезване, казаха изследователи. 

"Находки като тази предоставят зашеметяваща представа за това как животът в океана се възстановява от изчезване и също така потенциално предсказва как глобални събития като промяната на климата засягат морския живот днес", каза палеонтологът Лин Харел, който участва в откриването. 

Учените сравняват зъбите на древната акула с тези на различни живи акули, като голямата бяла акула и мако, и откриват, че те принадлежат на нов, все още неидентифициран вид, живял през палеоцена. 

"Този период от време не е добре разбран, което прави откриването на този нов вид акула много по-важно", каза Харел.

Изследователите също реконструираха зъбите на древния вид и показаха, че подредбата на зъбите е различна от тази на всяка жива акула, съобщи БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай