Учат чиновници да отказват учтиво

Учат чиновници да отказват учтиво | StandartNews.com

Чиновниците ще ни отказват учтиво поискани услуги и ще ни съобщават неприятните новини в последното изречение на писмото. Това предвиждат публикувани за обществено обсъждане практически инструкции за оформяне на документи в публичната администрация. Когато имат да ни съобщават добри новини, държавните и общинските служители ще го правят директно - още с първото изречение.

Ако обаче новините са лоши, това трябва да става ясно най-накрая в официалните писма, съветват съставителите на инструкцията от Института по публична администрация. Кореспонденцията с отказ трябва да започва с нещо положително, като така се смекчава отрицателната реакция на получателя на писмото от неприятната новина в края му, пише в инструкцията. В документа има и подробни обяснения как се пишат и съкращават сложни думи като министър-председател и кога се поставя малко и дълго тире.

От документа чиновниците разбират, че на клавиатурите на компютрите няма дълго тире и то се пише с късо тире с интервали от двете му страни. Краят на описанието "Как да изпишем голямо тире" е поставен с компютърна усмивчица. Никъде в инструкцията обаче не е написано кога чиновниците имат право да я ползват в официалната си кореспонденция. Според инструкциите латиница в официалните документи е допустима, само когато се изписват валути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай