Уахабитска книга от ХVIII в. стреснала ДАНС

Родопски ходжа изпял на ченгетата любовницата си, превела "Вероотстъпване"

Уахабитска книга от ХVIII в. стреснала ДАНС | StandartNews.com

Клетката в Пазарджик е свързана с турския радикал Албу Ханзала

Книга от XVIII век на основателя на уахабитското течение в исляма стои в дъното на операцията на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик и други градове на 25 ноември. Богословският труд "Науакид ал Ислам" ("Вероотстъпване от исляма") на Муджеддид Имам Мухаммед Абдул Уахаб (1703-1793 г.) бе обявен за "много опасен" от прокурор Недялка Попова на последното заседание на съда в Пазарджик, на което бе решено да бъдат оставени в ареста седмината обвиняеми в радикален ислям. Според обвинението те са отправяли призиви за джихад с крайна цел създаването на халифат и са пропагандирали идеите на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Пред съда подсъдимите заявиха, че са невинни - не са извършили престъпление и не са проповядвали война. Спецслужбите са иззели 1090 бройки от книгата - целият предполагаем тираж.

"Вероотстъпване" е била преведена от арабски на български език от единствената жена в ислямистката клетка - Александрина Ангелова. Тя е родена в Силистра, живее в златоградското село Старцево на семейни начала с имама на селото Хасан Щърбов. Именно ходжата е издал на компетентните органи, че любимата му залита в джихадистки уклон. Ангелова е студентка първи курс по българска философия в Пловдивския университет. Жената е наела квартира при майката на ромския проповедник Ахмед Муса, който е нарочен за тартор на седморката. Според ДАНС и прокуратурата създаването на клетка на терористичната групировка ИДИЛ е било въпрос на време.

Книгата на Мухаммед Абдул Уахаб е основополагаща за уахабизма, който днес е държавна религия в Саудитска Арабия. Класическият труд е допълнен с обяснения в строго консервативен тон от саудитските богослови Салих ал Февзан, Абдуррахман ал Берак и Абдулазиз ар Раджихи. Книгата е разпространявана от компанията на Ахмед Муса край джамията в Пазарджик. Сред конфискуваните от ДАНС книги са класически трудове на живелия през XIII век ибн Таймийа, Ибн Хаджар ал-Аскалани (XV век), Ибн Реджеб ал Ханбали (XIV век). Книгите са на турски език. Като издател на "Вероотстъпване" на български е посочено турското издателство "Тевхид" ("Единобожие"). Изданието е свързано с местните радикали и най-вече групировката на Халис Баянчук - Абу Ханзала, който се счита за водач на ИДИЛ в Турция. Джихадистът бе арестуван от турската полиция през януари, но наскоро бе освободен. Проповеди на Абу Ханзала във "Фейсбук" са качвали и неколцина от ромите в Пазарджик. От няколко дни профилите на най-изявените радикали в социалните мрежи са изтрити. По делото досега са разпитани 17 свидетели, проверени са 49 адреса и са извършени са 10 обиска.

Джамбазки пи кафе в "Абу Бекир"

Евродепутатът Ангел Джамбазки пи кафе в набедената за леговище на радикали джамия "Ебу Бекир". Уникалната среща в ромската махала на Пазарджик се състоя в петък по инициатива на журналистката от НТВ Диана Найденова. Зам.-председателят на ВМРО бе посрещнат от имама Яшар Мустафа, който е брат на обвинения за съпричастност към ИДИЛ проповедник Ахмед Муса. В началото ходжата запита какво е да си националист. "Това е човек, който си обича родината", обясни Джамбазки. "Значи и аз съм националист", отбеляза Яшар. Евродепутатът предложи в такъв случай мюсюлманите в Пазарджик да сложат българско знаме на покрива, но идеята му увисна във въздуха. Мустафа посочи, че дълги години несправедливо ги обвиняват в тероризъм. "Когато почна войната в Афганистан през 2001 г., веднага станахме талибани. После мина войната в Ирак и станахме "Ал Кайда". Сега почна войната в Сирия и станахме "Ислямска държава". Какво ще станем следващия път?", попита братът на арестувания Ахмед Муса. На раздяла Ангел Джамбазки се прегърна с един от мюсюлманите и се здрависа сърдечно с останалите.

Родопските имами избягвали Муса

"Майката на Муса навремето беше стабилна християнка, около тях винаги имаше протестантски пастори. Баща му пък бе мюсюлманин". Това разкри съпругата на Ахмед Муса пред НТВ. Преди 15 години обаче Ахмед и брат му Яшар приели исляма и основали джамията "Ебу Бекир". "Мъжът ми го арестуваха, за да се харесат на Европа и Америка", допълни забулената с бурка госпожа. Тя посочи, че семейството се издържа с търговия - двамата въртят магазин за домашни потреби. Наскоро Муса бил за три месеца на гурбет в Германия.

Шефът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев пък съобщи, че в началото на 90-те на Муса е била поставена диагноза параноидна шизофрения. В последните двайсет години проповедникът обаче не е освидетелстван за психиатрично заболяване. За нас той след 1995 г. той не се води на отчет, допълни д-р Вълчев. Самият Муса заяви пред съда, че се е излекувал благодарение на изключителната си вяра в Аллах.

"Ахмед Муса е многопластов, притежава известна култура и в никакъв случай не е елементарен. Изразните му средства са далеч по-емоционални от тези на другите имами. Затова по време на процеса той стоеше встрани и далеч от тях и те го избягваха", коментира адвокатът му Хари Харалампиев. По думите му ромският проповедник имал фатална устременост към Аллах, а проповедите му били със заразяващо въздействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай