Тютюнджии в Неврокопския край негодуват от цените

Хората са в стачна готовност, ще протестират, ако не получат по-високи доходи, алармират кметове

Тютюнджии в Неврокопския край негодуват от цените | StandartNews.com

Благоевград. Най-сетне изкупната кампания на тютюна в Неврокопско стартира, но производителите останаха неприятно изненадани от цените. От три дни фирма „Сокотаб" изкупува в хаджидимовското село Абланица на средна цена 5.50 лева за килограм „зелено злато", което е с левче по-малко от предходния сезон.

„Много от хората се отказаха да предават и върнаха обратно в домовете си балите с тютюн. Не стига, че кампанията закъсня, но ниските изкупни цени обляха като студен душ тютюнджиите. Други пък се съгласяват и продават, защото искат да върнат натрупаните борчове и да започнат подготовка за тазгодишната сеитба на тютюневите лехи", коментира кметът Адем Арнаудов. Според него много от производителите ще изчакат с надеждата цените на останалите фирми да бъдат по-високи.

Въпреки старта на кампанията хората са категорични, че остават в стачна готовност. „Производителите няма да продават на безценица, готови са на протести и на гражданско неподчинение. Защото тютюнът е техният хляб. Длъжни сме да защитим интересите им. Очакваме промени в закона, за да се гарантират правата на земеделците от страна на държавата", коментира кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай