Вторник,

Тунелът "Витиня" не е ремонтиран откакто е пуснат в експлоатация

От: Администратор -
1083
Тунелът "Витиня" не е ремонтиран откакто е пуснат в експлоатация
A
A
A

Дължината на тунел „Витиня" и неговите завои не могат да са причина за тежката катастрофа миналата седмица. Това каза пред БНР инж. Павел Диковски, който е председател на Браншовата камара "Пътища" и бивш шеф на АПИ.

„Специфичен момент при тунелите е, че в резултат на замърсявания и изгорели газове върху настилката се получава един фин филм, който играе ролята на смазка и при наличност на влага се получава хлъзгава настилка, която може да стане причина за катастрофа", поясни експертът. Той посочи, че дясната тръба на тунел „Витиня" в посока Ботевград, не е ремонтирана откакто е пусната в експлоатация. Осветлението е много под минимума за европейски тунел, независимо от относително късата дължина на тунела. Но то не е причина за катастрофата, то е утежняващо обстоятелство при други случаи, но не и при този. Според статистиката 85% от катастрофите в тунели се дължат на човешкия фактор.

Изследователски се доказва, че процентът на тежките катастрофи в тунелите е много по-малък отколкото катастрофите на открития път. За сметка на това катастрофите в тунелите са много по-тежки отколкото на открит път, обясни инж. Диковски.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички