Цветница. 6 лесни рецепти за празника

След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба

Цветница. 6 лесни рецепти за празника | StandartNews.com
  • След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни - салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите - коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии. Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко.

Баница с лапад

Продукти: кори за баница - 1 пакет, лапад - 500 г /почистен/, зелен лук - 5 - 6 стръка, магданоз - 1/2 връзка пресен, джоджен - 3 стръка пресен, ориз - 1/2 ч.ч., олио - зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне: Измийте и почистете добре лапада. Нарежете зеления лук, а магданоза и джоджена накълцайте на ситно. Загрейте олиото или зехтина в подходящ съд и задушете лука, а след това добавете лапада, магданоза и джоджена. Овкусете със сол и черен пипер. Успоредно с това измийте добре ориза и го сварете в леко подсолена вода. След като всичко е готово, започнете с реденето на баницата. Намажете дъното на подходяща тава за печене с малко олио или зехтин. Поставете две кори за баница, а върху тях лапад и ориз и поръсете малко олио/зехтин.

Това се повтаря, докато корите за бaница свършат. Намажете баница с мазнина и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете до приятен златист загар /около 45 мин/. Поднесете баницата с лапад, докато е още топла.

 

Постна питка с мая за хляб

Продукти: брашно - 1 кг., вода - 400 мл., олио - 100 мл., мая за хляб - 25 гр., оцет - 10 мл., сол, захар

Приготвяне: Активираме маята за хляб, като я разтворим във водата, която затопляме малко, добавяме захарта и част от пресятото брашно. Оставяме маята да удвои обема си за 15 минути.

След като маята се активира я добавяме към останалото брашно, прибавяме олиото, солта и оцета.

Замесваме средно меко тесто. Едната малка част отделяме от тестото с което ще украсим питката. Оформяме питката в кръгла форма. Поставяме в центъра на тава покрита с хартия за печене. С тестото, което отделихме правим венец на питката. Разточваме го на тънка правоъгълна кора. Навиваме на руло, разрязваме през средата по дължината му и сплитаме. Поставяме го около питката. Оставяме да почине за 40 мин. Печем в предварително загрята фурна на 180р за 50 мин.

 

 

Лучник с коприва

За тестото: брашно - към 450 г, сода - 1/2 ч.л. бикарбонат, олио - 1 с.л., оцет - 1 с.л.

За плънката: олио - 3 с.л. + още малко, за поръсване, коприва - 1 кг, лук - 2 глава кромид, джоджен - 3 стръка пресен, черен пипер - млян, сол - на вкус

Приготвяне: Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете содата, олиото и оцета. Добавяйки по малко вода, замесете меко тесто, което може да се точи. Разточете от него 2 дебели кори и го оставете да престоят за известно време - колкото да засъхнат леко. Попарете копривата във вряща вода и я отцедете. В 3-4 с.л. олио задушете ситно накълцания лук, като добавите и 1-2 с.л. вода. Щом омекне, добавете нарязания джоджен, копривата и овкусете с черен пипер и сол. В намазнена тава сложете 1 кора, отгоре плънката и покрийте с втората кора. Отгоре поръсете лучника с коприва със сгорещено олио. Сложете го да се изпече в умерено загряна на 180 градуса фурна. Извадете го и го запарете в кърпа.

 

 

Салата с леща и елда

Продукти: 200 г леща, 150г елда, 2 стръка пресен лук, 1 зелена чушка, магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне: Сварявате по отделно лещата и елдата до готовност. Елдата се измива в сито под течаща вода. Оставете ги да изстинат. Нарязвате зеленчуците и смесете всички продукти в голяма купа. Подправете на вкус.

 

 

Скумрия с доматен сос

Продукти: скумрия - 2 бр., лук - 3 глави, олио - 4 - 5 с.л., домати - консерва 1 буркан (400 г), сол - на вкус, черен пипер, дафинов лист - 2 бр., чесън - 3 бр. скилидки, захар - 2 - 3 щипки, риган, магданоз, лимон

Приготвяне: Скумрията се почиства от вътрешностите, измива се и се нарязва на парчета. Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя в чиния. Почистете лука и чесъна, след което в тиган загрейте олио и запържете лук с щипка сол, докато омекне. Доматите от консерва се пасират и изсипват в тигана. Добавя се дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.Прехвърля се в тава 26 см, отгоре се нареждат парчета апетитна скумрия и се поръсва с риган. Печете скумрията в доматен сос в загрята на 180 градуса  фурна до готовност около 30-35 минути. Скумрията с доматен сос и лук на фурна се сервира, поръсена с магданоз и лимон.

 

 

Лесни меденки

Продукти: яйца - 2 бр., олио - 1 ч.ч., захар - 1 ч.ч., сода - 1 ч.л., канела - 2 чаени лъжички., мед - 2 с.л.

Приготвяне: Слагат се яйцата, захарта, олиото, содата, канелата и меда. Разбърква се и се прибавя брашно - колкото поеме. Правят се малки топчета. Отгоре на меденките се слага малко орехчета и се пекат на 180 градуса в тава с хартия за печене до готовност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай