Цистерна бомба на "Тракия"

Три полицейски екипа преследват Валери, патрулка се заби в кола

Цистерна бомба на "Тракия" | StandartNews.com

София. Убийствен екшън като на филм се разигра на автомагистрала "Тракия" в петък срещу събота. 57-годишният Валери от Хисар подкара ТИР цистерна по магистралата в 8 часа вечерта. Той летя с 100 км/ч в насрещното 40 километра. Валери се качил в ускорителната лента на насрещното платно от Пловдив. Камионът не отбил от магистралата дори от първата срещната отбивка за Пазарджик. И се движел по този убийствен начин цели 20 минути. Като по чудо жертви нямаше. Причината за това е предпазливостта на шофьорите, движещи се срещу цистерната. Успоредно с ТИР-а по другото платно е карал екип на бТВ, който е заснел целия екшън.

Заради камерата и прожекторите останалите шофьори помислили, че се снима филм. Въпреки това телефон 112 загрял от обаждания. Към магистралата поели два полицейски екипа. Те пресрещнали камиона в правилната посока на движение, но той отказал да спре. В опит да избегне сблъска с цистерната едната патрулка се ударила странично с преминаващ автомобил, шофиран от жена. Втората полицейска кола също не успяла да спре Валери и продължила да кара след него. Полицаите видели как той пропуснал отбивката за Пазарджик и продължил да кара. Най-накрая цистерната спряла, а униформените от третия полицейски екип арестували шофьора.

Пробите за алкохол и наркотици на водача се оказали отрицателни. Валери обаче така и не обяснил защо е карал в насрещното платно. Първо се опитал да се оправдае и казал, че се е объркал в тъмното. Когато полицаите го попитали защо тогава не е отбил при Пазарджик, той казал, че от притеснение не видял отбивката. По-късно обаче Валери признал, че има семейни проблеми.

Той останал в ареста в Пазарджик една вечер и вчера беше освободен. Шофьорът на цистерната убиец има три акта - за движение в насрещното, за това, че не е спрял веднага при сигнала на патрулните полицаи и за създаване предпоставки за катастрофа. Той ще получи глоба и отнемане на книжката.

Валери: Обърках се и няма излизане

"Обърках се и няма излизане". Това беше краткият коментар на шофьора Валери. Той каза това веднага след като излезе от спрелия камион. От полицията в Пазарджик съобщиха, че при проверката с дрегер не е установен алкохол в кръвта на водача. Тестовете за наркотици също са отрицателни.

След задържането му е бил закаран в болница за медицински преглед и по-късно освободен за домашно лечение. Пред полицаите Валери е дал противоречиви показания за постъпката си. Според униформените версиите за инцидента са свързани с лошо емоционално състояние. Според запознати Валери имал сериозни лични проблеми. Източници от МВР обясняват също, че шофьорът бил в стрес от загуба на документи.

Камионът е на фирма отличник

Собственик на цистерната бомба е частната несебърска фирма "Перчемлиев". Тя е основана през 1989-а, а от 1990 г. се занимава с международен транспорт. В момента компанията разполага с 250 автомобила от марките "Волво", "Мерцедес, "Даф" и над 200 ремаркета, цистерни и автовози. Също така притежава разрешителни за превоз на всички видове товари. Три поредни години компанията е печелила наградата "Превозвач на годината" - 1999, 2000 и 2002 г. От 2009-а досега пък е носител на грамотата за най-голям принос в бургаската икономика в отрасъл транспорт.
"Нищо не мога да ви кажа, нищо не знам, аз съм чистачка". Така служителка на фирмата коментира случая вчера пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай