Циркът е пълен! Продадоха на търг премиерска псувня

Парламентарен дебат събра погледите на всички

Циркът е пълен! Продадоха на търг премиерска псувня | StandartNews.com

Невероятна случка в парламента на Нова Зеландия привлече погледите на целия свят. Премиерът Джасинда Ардърн обиди лидер на опозицията и микрофоните в залата уловиха псувнята ѝ, която бе записана в официалната стенограма.

После обаче тя и Дейвид Сиймор решиха да извлекат позитивите от ситуацията и продадоха записа на благотворителен търг. Стенограмата беше купена за 100 хиляди новозеландски долара, или над 63 000 щатски долара, пише BBC. По този начин Ардър и Сиймор събраха средства за Новозеландската фондация за лечение на рак на простатата, предаде actualno.com.

По време на оживен парламентарен дебат миналата седмица Ардърн се възпротиви, когато Сиймор - лидер на дясната партия АСТ, я предизвика да посочи грешките в управлението си. Тя защити резултатите на своето лейбъристко правителство, след което седна и тихо промълви: "Какъв арогантен козел".

Сиймор поиска извинение и го получи. И двамата подписаха копие от стенограмата. Човекът, който спечели благотворителния търг, заяви пред местните медии, че ще трябва да изтегли заем, за да успее да плати 100 000 новозеландски долара. Джулиан Шортън обаче каза пред 1News, че е доволен от покупката си. "Това е момент от политическата история на Нова Зеландия".

Сиймор заяви: "Интересът беше по-голям, отколкото си мечтаехме. Когато ѝ предложих това, тя веднага се съгласи", добави той, говорейки за Ардърн. "Бях поразен от добротата на участниците в търга, които с щедростта си помагат на гражданите". "Не мога да кажа, че съм очаквала това", написа Ардърн във Facebook, преди да благодари на Сиймор, че е проявил джентълменство.

Лейбъристката партия на Ардърн спечели убедителна победа на парламентарните избори в страната през 2020 г., а премиерът се радваше на висок рейтинг през по-голямата част от двата си мандата на поста, включително заради отличната реакция за справяне с COVID-пандемията. Тъй като се очаква Нова Зеландия да отиде на избори в края на 2023 г., Ардърн е подложена на все по-голям натиск. Според последните проучвания на общественото мнение нейната Лейбъристка партия изостава от основната опозиционна Национална партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай