Цирк "Балкански" търси смелчаци

Николай и Велизара слизат от колелото на смъртта

Цирк "Балкански" търси смелчаци | StandartNews.com

Колелото на смъртта слиза от програмата на цирк "Балкански". Съпрузите Велизара и Николай изпълняват опасния номер за последен път тези дни в София. След това те ще отстъпят манежа на нови таланти.

Историята на този атракцион е твърде прелюбопитна. Той е черешката на тортата на всяка циркова програма. Малко трупи го имат, защото малцина са смелите мъже, които се наемат да го изпълнят. Братята Александър и Николай Балкански са сред най добрите в бясно препускащите метални цилиндри. Специалната конструкция на българското колело е дело на техния баща. Негови са сложните изчисления и изработката. Години наред двамата братя са единствените европейски артисти, които се въртят във вихъра на колелото. Преди няколко години Александър Балкански-старши неочаквано и категорично го свали от програмата и въпреки протестите на синовете си завинаги им забрани са го играят. Мотивите: Напредналата възраст на по-големия - Сашо. И когато всички мислеха, че с този номер, поне във фамилията, е свършено, Николай реши, че ще го играе със съпругата си Велизара. Тя тъкмо бе родила второто си дете. Някогашната акробатка, която е в трупа "Балкански" от дете, неочаквано бързо влезе във форма и стана първата жена, изпълняваща този номер в момента. Днес и тя слиза от смъртоносно въртящите се железа, след като няколко сезона предизвиквала само възхищение и печелела аплаузи.

Всъщото време Александър Балкански обяви, че ще търси добре тренирани смелчаци до 15 години, които ще се подготвят за рисковия номер през следващата година. У нас държавата пенсионира на 68 години, а цирк "Балкански" следва световните стандарти в нашето изкуство: четвърт век са достатъчни за пенсия, възрастта няма значение. Според легендарния артист, навършил 45-46 години, вече става опасно да се изпълняват сложни номера. Бъдещите акробати, които циркът ще издирва из цялата страна, трябва да са добре сложени и готова изцяло да се отдадат на професията. Преди това те ще бъдат обучавани една или две години и подготвени за една възходяща кариера.

Според собственика на най-големия български цирка има малки нелегитимни трупи от по пет човека, в които всеки прави всичко: от продажбата на пуканки до изявите на манежа. Това е несериозно и дори не е разрешено, твърди г-н Балкански. При мен работят 102 души, обяснява той, но според държавата все едно не съществуваме. Не искат да ни признаят за културна институция. Въпреки това оцеляваме. 800 лв. е заплата на общ работник, плюс всички осигуровки. Това получава човек без образование. Артистите вземат от сто до 500 евро на вечер. Ние живеем от любовта на зрителите. От продадените билети. Държавата е майка за театрите, дава им субсидии за всеки човек, платил да влезе в салона, но мащеха за цирка. През годините нищо не се променя. Дори ни извадиха от Министерствота на културата и сега сме като на улицата. А Федерико Фелини казваше: Циркът е не само едно изключително трудно изкуство, той е културата и житейският опит на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай