ЦИК с нови мерки срещу фалшификации на бюлетини

ЦИК с нови мерки срещу фалшификации на бюлетини | StandartNews.com

ЦИК ще въведе нови мерки срещу фалшификации на бюлетините за предстоящите местни избори на 25 октомври. Възможно е да се въведат холограми, баркодове и други най-различни варианти за защита на изборните книжа, каза пред БГНЕС говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Как ще изглежда бюлетината и какви защити ще има тя ще стане ясно след като комисията приеме образец, което трябва да стане 30 дни преди изборния ден.

Все още не е ясно и какъв брой бюлетини ще трябва да бъдат отпечатани, обясни Андреев. Той ще зависи от броя на избирателите, които отговарят на условията за уседналост в съответните региони на страната, от броя на населените места, в които ще бъдат разкрити кметства и т.н. По закон бюлетините трябва да бъде увеличени с още 10%, добави той.

ЦИК има готовност да осъществи контролът по отпечатването на бюлетините, съхранението и разпределението им към секционните избирателни комисии, но въпросите относно самото печатане са към БНБ, посочи още Андреев.

Въпреки големият брой изборни книжа комисията ще се справи в законово установени срокове с обработването на резултатите и няма да има забавяне. "Истината е, че може би ще има леко затруднение и по-бавно броене и отчитане на резултатите, но при всички случаи това ще се случи в рамките на предвидените в закона срокове", каза говорителят на ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай