Циганското лято - след Димитровден

Циганското лято - след Димитровден | StandartNews.com

През октомври температурите ще варират от -1 до 25 градуса

Можем да очакваме циганско лято след Димитровден. Това прогнозира синоптикът от НИМХ при БАН Красимир Стоев по Нова тв. Очакванията за затопляне са след 26 октомври, или след Димитровден, когато температурите ще достигнат 20 - 25 градуса. В началото на месеца обаче ще е студено, като дори градусите ще паднат под нулата, до -1.

През първите дни от месеца сутрешните температури ще са ниски и по високите западни полета ще се образуват и първите слани, но те ще бъдат слаби. Облачността над страната ще е разкъсана, намаляваща над много райони, през деня до слънчево време. В средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи и до края на периода ще е значителна. Ще има валежи, като към края на десетдневието температурите ще започнат да се понижават.

През първите дни от второто десетдневие от север ще продължи да прониква студен въздух и ще се установи хладно за сезона време. Валежите обаче няма да са съществени. В средата на месеца температурите ще се повишат, но към края отново ще има понижаване. През третото десетдневие от октомври ще се установи характерното за есента антициклонален тип време.

В равнините ще преобладава облачно и мъгливо време. Условия за преминаване на бързи атмосферни смущения и краткотрайни превалявания има в началото и края на периода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай