Цацаров скептичен, че измамата с ЕГН-та ще бъде разкрита

Цацаров скептичен, че измамата с ЕГН-та ще бъде разкрита | StandartNews.com

София. "Установяването на извършителите е изключително труден процес, защото едва ли някой си мисли, че партия или коалиция, на едно-единствено място, чрез едни и същи хора, е събирала съответни подписи", коментира главният прокурор Сотир Цацаров скандала с незаконното използване на лични данни на граждани в подписките на политическите партии.

Цацаров призна, че много трудно ще се стигне до лицата, написали чужди имена и ЕГН-та в подписките.  Въпреки това прокуратурата ще положи усилие да ги открие, защото става дума за престъпление, беше категоричен Цацаров. Той съобщи, че се увеличава броят на жалбите за фалшиви имена и ЕГН-та в подписките.

Има постигната договорка всички жалби, които съдържат конкретни данни за престъпление и на които подателят може да се индивидуализира, да бъдат изпращани на прокуратурата. Останалите жалби остават в ЦИК.

"Трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ – положилият подписа на лицето, което не отговаря на положилия подпис. Въпросът за партиите и коалициите, които са администратори на лични данни, е от компетенцията на Комисията за защита на личните данни", каза още главният прокурор.

Сотир Цацаров каза, че е съгласен с мнение, изразено от адвокат Александър Кашъмов, че това би дало възможност на недобросъвестни работодатели да проверят партийното пристрастие на своите служители.

До края на деня на интернет страниците на ЦИК, Комисията за зашита на личните данни и прокуратурата ще бъде публикувано общо становище за администрирането на сигнали за неправомерно използване на лични данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай