Адвокат: ЕГН-проверката в ЦИК е злоупотреба с лични данни

Адвокат: ЕГН-проверката в ЦИК е злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

София. Новата функционалност на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), която дава възможност да направим проверка с ЕГН, е безпрецедентен политически маркетинг и злоупотреба с лични данни. Това обясниха специалисти в областта на защитата на личните данни в сутрешния блок на бТВ.

Възможността за справка създава предпоставки за злоупотреба с т. нар. чувствителни лични данни и от друга страна стимулира корпоративния вот – всеки работодател може да се информира за политическите възгледи на работниците си, каза адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация".

„МВР пък разполага с ЕГН-тата на всички граждани, така може да добави към профилите на хората и политическите им убеждения", продължи той.

„Не е съвсем ясно защо трябва да е в електронен вид, при положение че хората се подписват на хартия – после тези бази данни могат да се прехвърлят лесно на партии или на търговски предприятия, например", обясни юристът.

Чрез новата опция на сайта всеки може да се рови и да проверява по ЕНГ какви са политическите убеждения на неговите познати. Функционалността противоречи на два нормативни акта – от 2001 г. ЕГН-тата са премахнати от избирателните списъци, а със Закона за защита на личните данни от 2002 г. се забранява достъпа до такива данни. ЦИК обаче го осигурява, каза още адвокатът.

Проверка в системата показва, че гражданин с инициали М. Т. Х. и ЕГН 1111111111 присъства на шест позиции в подписката на „Атака". В подписката на Реформаторския блок пък фигурира гражданин с инициали Б. Ч. Н. и ЕГН 2222222222. Оказва се, че много граждани са открили името си в дадена подписка, а не са си дали подписа за това. Пример за това е Николай Банев, който е съпруг на независимия кандидат Евгения Банева и фигурира в подписката на Съюза на комунистите в България. Той обаче отрече да се е подписвал и обяви пред бТВ, че ще търси правата си .

„Адвокатите ми ще проверят как е възможна такава злоупотреба с лични данни", каза Банев и уточни, че ще подкрепи съпругата си.

Проверка на телевизията показва още, че лидерът на БСП Сергей Станишев не фигурира в нито един списък, но Бойко Борисов от ГЕРБ първи се е подписал на първа страница в партийната подписка.

„Към момента имаме един случай, само за търговско дружество – с цел директен маркетинг и предлагане на друга услуга. За такъв политически маркетинг досега не е имало сигнали, но все пак функционалността е от вчера", каза от своя страна председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.

Стандарт Нюз припомня, че в понеделник от ЦИК обявиха, че всеки гражданин може да провери чрез ЕГН дали е участвал в подписката за регистрация на дадена партия. Много граждани решиха използваха възможността и пропищяха, че са използвали личните им данни без тяхно разрешение.

Дали подписът е положен от конкретно лице не е в правомощията нито на ЦИК, нито на ГРАО, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ по повод сигналите на граждани за слоупотреба с личните им данни. "След като гражданите сезират компетентния орган, тогава може да се провери дали има злоупотреба. Днес работна група от членове на ЦИК ще разгледа всеки един сигнал и ще бъде препратен незабавно към съответния орган. Ако има нарушение, лицето, което е в списъка на дадена партия, не трябва да бъде взето предвид", уточни Нейкова.

При доказана злоупотреба с лични данни санкциите са в най-високите граници на административна отговорност от 10 до 100 хиляди лева. В някои случаи обаче не се налагат санкции, а се издава задължително предписание да се прекрати определено действие. В настоящия случай ще реагираме съобразно с това, с което сме сезирани, обясни председателят на Комисията за защита на лични данни Венета Шопова.

Днес депутатите се събират на извънредно заседание в парламента, на което по случайност ще изберат и ново ръководство на комисията за защита на личните данни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай