Цацаров: Няма основание за касиране

Делото срещу Цветанов е образувано, за да стигне до съд, увери главният прокурор

Цацаров: Няма основание за касиране | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да иска да се касират изборите.

"Ако трябва да взема решение, а аз съм го взел, прокуратурата никога няма да се възползва от правомощията си да оспорва изборните резултати", заяви обвинител номер едно минути след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще иска касиране на изборите заради скандала с бюлетините в деня за размисъл.

В отговор на въпрос дали би сезирал Конституционния съд с искане за касиране на изборите, Цацаров отговори, че прокуратурата няма да го направи.

Прокуратурата няма намерение да оспорва изборните резултати заради случая с фалшивите бюлетини открити в печатницата в Костинброд, стана ясно от думите на главния прокурор след заседанието на Висшия съдебен съвет.

„Случаят в Костинброд не бива да се използва за такива цели. Ние имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата. Ние сме предотвратили напускането им. В крайна сметка главният прокурор има такива правомощия, но ако трябва да взема решение, а аз съм го взел – прокуратурата никога няма да се възползва от правомощията си да оспорва изборните резултати", заяви Цацаров.

По повод писмото на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до него, в което съобщава, че след акцията на прокуратурата в Костинброд в 135 медийни публикации е споменато името на ГЕРБ, Цацаров отговори: „Чел съм всичките 135 публикации, които Борисов вчера изпрати. Аз следя всичко, което вие пишете. Не е необходимо да чета нещо, което вече съм прочел".

Що се отнася до удвоената му охрана, обвинител номер 1 обясни, че това е по преценка на ръководството на НСО. „Охраната не се преценява от мен. Аз лично не считам, че е необходима, но попитайте ръководството на НСО" , каза той.

По отношение на думите на служебния премиер Марин Райков, че доклада на ДАНС се разминавал с изнесеното на пресконференцията на прокуратурата, Цацаров отговори: „Изнесеното от мен вчера, ще го проверя не чрез доклада на ДАНС или чрез изявленията на някой друг, а със силите на прокуратурата". Заявеното от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че ще се откаже от депутатския си имунитет, Цацаров обясни, че процедурата е обратната. „Първо се внася искане за снемането му, после отказ. Не можеш да влезеш и да се отказваш от имунитета си – когато внеса искане, щом е направил такова изявление, ще се откаже от имунитета си според съответните правила на Народното събрание", посочи главният прокурор. Той бе категоричен, че досъдебното производство, което се води срещу Цветанов във връзка със скандалните подслушвания осъществявани от МВР, ще стигне до съд. „Нали не си мислите, че всички тези неща ги правя, за да ме харесват хората? Ако ги правим за това някой да ни харесва или да ви събираме на пресконференции – това не ми е представата за нормална работа на прокуратурата. Нещата се правят, за да стигнат до съд", категоричен бе Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай