Цацаров: Не съм сложен за главен прокурор, за да мълча

Цацаров: Не съм сложен за главен прокурор, за да мълча | StandartNews.com

Обвинител номер 1 не очаква, че Сърбия ще ни върне Цветан Василев

Не съм сложен за главен прокурор за да мълча. Радан Кънев не случи на прокурор. Аз няма да стоя и да мълча, когато Радан Кънев си плакне устата. Това заяви в интервю за Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров, като уточни, че цитира мисъл на предшественика си Никола Филчев за Иван Костов.

„Промените в конституцията са само основа, стига с тази мантра конституция. Тя се прилага пряко от човека, който влиза в зала. Конституцията дава основата, след това идват процесуалните закони, но това се прави", каза Цацаров, като подчерта, че това е работа на парламента.

„Още повече, че това не е тема, която можеш да крещиш по площадите и да викаш оставка", уточни той. Главният прокурор Сотир Цацаров е на мнение, че трябва да има сериозна реформа в МВР. "МВР според мен трябва да е ведомство, което разполага с полиция и много голяма жандармерия. Но не жандармерия, която да бъде използвана пред парламента, а да функционира извън градовете – в малките населени места и селата. Не може един районен инспектор да отговаря за три села. Трябва да бъде разгърната мрежа от постоянно работеща полиция и жандармерия. Това без промяна в закона не може да се случи. Моето мнение, че това силово министерство трябва да бъде при хората." Това каза обвинител номер 1 пред Нова телевизия. По думите му в България има много присъди за корупция, но разликата с Румъния е, че не са по-високите етажи на властта. Цацаров даде пример с Христо Бисеров. "

Какво направиха политиците с Бисеров? Извадиха го от Народното събрание и хвърлиха едни листове, че има данни за съществуването на въпросната сметка. Знаете каква е банковата тайна в Швейцария", посочи главния прокурор. Според него размяната на есемеси между премиера Бойко Борисов и председателя на ВКС Лозан Панов не е форма на натиск на изпълнителната власт над съдебната.

"Натиск е нещо, което може да те уплаши или принуди. Мен такова нещо не може да ме уплаши. Изпращането на този смс е толкова укоримо, колкото и показването на личната кореспондеция. Това е измислен проблем – проблем създаден за да има скандали", коментира Цацаров. Що се отнася до призива на съдия номер 1 Лозан Панов по време на речта му по повод 135-годишнината на ВКС - "Не на страха", Цацаров коментира, че не вижда от какво може да има стрх в случая. "Страхът е нещо конкретно. Няма страх изобщо. Няма страх от нещо неконкретизирано, то трябва да е от нещо - от зло куче, тъмнината, определен човек или от някакъв натиск или форма на нещо. Няма страх въобще, ей така. От кого го е страх? Ако го е страх да каже от кого, ако не по-добре да замълчи", посочи Цацаров. Главният прокурор пък отбеляза, че лично той се страхува от лошите неща, които могат да се случат в живота. "Но не мога да кажа страх ме е от страха, защото страхът винаги има конкретно измерение. В конкретния случая не останах с впечатление, че страхът има конкретно измерение", коментира той.

Главният прокурор за пореден път обясни, че Висшият съдебен съвет е колективен орган и няма как вкупом да си подаде оставката. "Няма логика два месеца преди това да си приел поправка в конституцията и след това да искаш оставка", подчерта Цацаров относно поправката, която бетонира сегашния състав на съвета. "Невъзможно е юридически. Няма саморазпускане на такъв орган. Има индивидуални актове на оставка. От тези, които гласуваха, само един не подкрепи декларацията на съвета, но и той не подаде оставка", подчерта обвинител номер 1.

По отношение на записите с "двете каки" Цацаров отбеляза, че те не са специално разузнавателно средство. "Дали тези записи са пуснати услужливо и изчислени във времето?" попита Цацаров. Той посочи, че вече е изготвена експертиза и тя е категорична, че записите са манипулирани. Имате записи между обвиняема и подсъдима ( Ченалова и Янева). Защо тази дама (Ченалова) е толкова словоохотлива пред медиите, а пред разследващите казва само "не помня", запита Цацаров. "Тя казва, че определен кмет е водил кандидати за председател на съда при Делян Пеевски – това ще бъде проверено. Кой е начинът да бъде проверено освен разпита на лицето, което го казва? Че се става председател на съд като те заведат при Пеевски, кой е ходил при Пеевски – ще го питаме и него, единият като е свидетел, ще е свидетел и другия".

"Казах го и пред етичната комисия. Защо удобна тема са записите, а неудобна тема са исканията за моето оттегляне?", попита той. Причината е в манипулативен материал на сайта Медиапул, където бе написано, че ЕК е поискала оставката на Цацаров, а това се оказа не вярно. "Още нещо - Иванов, в качеството си на министър на правосъдието го съобщи. Само не бяха изчислили, че ЕК ще реагира до час и половина", отбеляза обвинител номер 1.

Главният прокурор коментира още, че искането за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия все още се бави необосновано дълго и той няма как да въздейства нито на сръбския съд, нито на сръбския министър на правосъдието, за да го върнат в България. По думите му, едва ли това ще стане в скоро време. "Тук ние не може да направим нищо. Не мисля, че цялото развитие на екстрадиционното производство до момента навежда на някакъв друг извод", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай