Цацаров иска отстраняване на прокурор от СРС-записите

Цацаров иска отстраняване на прокурор от СРС-записите | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе предложение за временното отстраняване от длъжност на прокурор Емил Христов. Той е един от магистратите, чиито имена се появиха в СРС записите по повод избора на членове на ВСС от прокурорската квота.

„За това дали Емил Христов заслужава да бъде уволнен, не мога да кажа. Спрямо Емил Христов има образувано досъдебно производство от юни 2012 г. за длъжностно престъпление", каза Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

„С оглед на това днес внасям предложение за временното му отстраняване от длъжност, съобразно разпоредбите на Закона за съдебната власт", каза Цацаров.

Главният прокурор обаче не пожела да коментира, дали другият член на ВСС и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски трябва да бъде уволнен.

„Трябва да зададете този въпрос на етичната комисия. Аз не мога да взема становище. Етичната комисия е тази, която решава", обясни той.

Прокурор Емил Христов е един от участниците в записите с прокурорите Камен Ситнилски и Иван Ванчев, заради което етичната комисия в сряда предложи да им бъдат наложени дисциплинарни наказания. Очаква се предложението да бъде внесено във ВСС на заседанието следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай