Царят пак си поиска "Кричим"

Сакскобургготски и Мария-Луиза очакват ВКС да възобнови делото

Царят пак си поиска "Кричим" | StandartNews.com

София. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са поискали Върховният касационен съд да възобнови делото за възстановяване на собствеността на бившия царски дворец "Кричим" и ниви от 371,5 дка, научи "Стандарт". Двамата атакуват решението на ВКС, с което през юни 2012 г. бе потвърдено определението на Пловдивския апелативен съд.

Магистратите тогава се аргументираха, че решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947 г.), няма реституционно действие. Царят обаче е поискал Върховният съд да постанови ново разглеждане на казуса. Досега той получи отказ за връщане на двореца и имотите около него от Окръжния и Апелативния съд в Пловдив. В имота в Кричим има дворец, масивна двуетажна сграда, още една едноетажна постройка, Австрийска къща, Къща на управителя, конюшня с баня, кухня, Къща на Келерер, цветарник, бункер и няколко ниви.

Държавата проведе дълга съдебна битка срещу царската фамилия, след като бившият пловдивски областен управител Тодор Петков анулира решение на предшественика си Гьока Хаджипетров, с което дворецът отиваше в ръцете на експремиера и сестра му. ВКС прие, че Интендантството на Цивилната листа на Царя е държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха, както изтъкват адвокатите в иска си. "Като върховен представител и държавен глава следователно царят не може да завладява и придобива по давност имотите на своите поданици, които съгласно Конституцията той трябва да гарантира и защитава. Царете Фердинанд и Борис са могли да придобиват имоти само чрез правни сделки, при които е налице праводаване и правоприемство", се казва в мотивите на върховните магистрати.

Дворецът "Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. След решението на КС, с което беше отменен указът за одържавяването им, Сакскобургготски е поискал реституиране на седем имота, от които му бяха върнати шест - Врана, Царска Бистрица, Ситняково, две планински хижи в Рила и 16 000 дка гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай