Царска гробница пътува за Париж

Царска гробница пътува за Париж | StandartNews.com

София. Царска гробница, Панагюрското златно съкровище и част от Боровското ще блеснат в в Лувъра догодина. Те са част от голямата изложба, която ще представи бита и културата на траките по нашите земи. Идната седмица министърът на културата д-р Петър Стоянович заминава за френската столица, за да уточни подробностите.

В Лувъра ще бъдат и част от уникатите от Долината на тракийските царе. Враца ще изпрати пищното царско погребение, лежало 25 века в двора на къща, собственост на фамилията Могилански в центъра на града. То е открито при археологически проучвания през 1965 и 1966 г., съобщи шефът на регионалния исторически музей Илия Стоянов.

В западната част на гроба е намерен скелет на принцеса. Тя е била младо момиче с ръст около 145-150 см. Главата й била украсена със златен венец, наподобяващ лаврови клонки.

В лявата й ръка било поставено огледало. До нея имало останки на воин заедно с въоръжението му. В гроба е намерена колесница с 2 коня, впрегнати в нея, ритуално убити по време на погребението. Отделно зад колесницата е открит още един скелет на кон, за който се предполага, че е допълнителен за водача. Богатите находки в Могиланската могила затвърждават мнението на археолозите и историците, че става въпрос за царска гробница, свързана с династията Трибали, управлявала през IV в. пр.Хр. В експозицията са включени и 20 от най-красивите канички и фиали от Рогозенското съкровище, каза Илия Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай