Цачева щурмува Конак за Съединението

Цачева щурмува Конак за Съединението | StandartNews.com

София. В цялата страна днес ще има тържества по случай деня на Съединението.

Пловдичани ще направят възстановка на превземането на Конака. Четници в униформи с истински пушки ще атакуват тази вечер историческата сграда в центъра на Пловдив и канят председателя на Народното събрание Цецка Цачева да се включи във възстановката. Очаква се с викове "ура" съединистите, предвождани от Чардафон Велики, да вземат властта под тепетата. Възстановката започва в 16.30 часа, като преди кулминацията във Военния клуб четниците ще преминат с шествие от паметника на Захари Стоянов в Градската градина през главната улица.

За тържествата в Пловдив от сутринта започва да се събира политическият елит на страната. В 10 часа лично министър-председателят Бойко Борисов ще даде старт на строежа на колодрума под тепетата, за който държавата отпуска част от средствата. След това премиерът ще пререже лентата на сградата, в която от началото на седмицата се премести сектор "Туризъм" от МИЕТ. Президентът Росен Плевнелиев и шефката на парламента Цецка Цачева ще присъстват на тържествената заря-проверка от 20.30 вечерта на площад "Съединение".

Празникът, който е и Ден на Пловдив, стартира рано сутринта с тържествена литургия в храм "Света Богородица", която ще бъде водена от пловдивския митрополит Николай. През целия ден на площад "Стефан Стамболов" ще има концерти, а час преди зарята в музея на Съединението ще се открие изложба "Българското чудо".

Група общинари от Симитли ще развеят на връх Пирин българския флаг и знамената на града и на Европейския съюз по време на празника. В инициативата може да се включи всеки. Инициативата е на кметовете и кметските наместници на селата, сгушени в прегръдките на Пирин. Пътят към върха, който е на 2593 метра надморска височина, преминава през изключително живописни местности, през бора на Амфората, през стъпката на Крали Марко, през алпийската част в Пирин. Това не е първата подобна проява в Симитли.

Тържествена церемония честване по случай 127-та годишнина от Съединението организира и русенската община на 6 септември. Тя ще се проведе пред Паметника на загиналите офицери и долни чинове от полка през Сръбско-българската война. Стартът е в 11 часа, а половин час преди това по традиция Общинският духов оркестър ще изсвири тържествени маршове. Програмата ще продължи със слово на областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит ще отслужи заупокойна молитва и молебен.

Оригиналното знаме на Съединението, което за първи път е развято на 2 септември 1885 г., се пази в историческия музей в Панагюрище. За празника се вади обаче негов дубликат, каза уредникът в музея Атанас Шопов. Средногорският град чества Съединението на 2 септември, когато трима младежи излезли със знамето и развели надписа "Съединението прави силата" с викове "Долу Румелия!". Знамето е с три цвята - бяло, зелено и червено. Парадокс е, че в града на Райна Княгиня и в цялата страна все още не знаят кой е ушил знамето и кой е дал идеята то да изглежда по този начин.

Кметът на Велико Търново подарява безплатен спектакъл "Звук и светлина" на всички търновци и гости на града за 6 септември. Спектакълът може да се наблюдава на обновения площад пред Царевец, който предстои да бъде открит до няколко седмици. През деня тържествата ще бъдат пред сградата на общината, където почетна рота от националния военен университет ще премине под строй под знамената.

Младежите от ГЕРБ пък ще раздават безплатни билети за историческия музей в Кърджали. Начело с шефката си Моника Панайотова те ще посрещнат там празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай