Тържествено посрещнахме Божоле Нуво в София

Традиционният празник за посрещането на новата реколта младо вино се проведе у нас за 14-та година

Тържествено посрещнахме Божоле Нуво в София | StandartNews.com

Божоле Нуво 2019 пристигна в София! Традиционният празник за посрещането на новата реколта младо вино се проведе у нас за 14-та година, а домакин на церемонията в Националния дворец на културата бе Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Първата бутилка от тазгодишното младо вино бе тържествено отворена точно в 20:15 ч. с традиционния възглас Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”) от Стефан Делайе, председател на ФБТИК, Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК, Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, в качеството й на патрон и специален гост на церемонията, Боян Стефов, Изпълнителен директор и ръководител на отдел „Корпоративно банкиране“ в Банка ДСК и Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. На събитието присъстваха над 1 500 представители на френско-българската бизнес общност, членове, партньори и приятели на камарата, дипломати и други официални лица.

„Много съм щастлив тази вечер, защото когато говорим за двустранни отношения, присъства и виното. А виното е едно измерение, което свързва хората и вие тази вечер, толкова многобройни, доказвате това“, сподели Стефан Делайе в обръщението си към гостите. Той изрази радостта си от факта, че София и България присъстват на картата на 110-те страни в света, които посрещат едновременно новото божоле и завърши речта си с думите „Наздраве, да живее Франция, да живее България!“.

„Виното е учител по добър вкус, освободител на духа и озарител на ума“. Думите на прочутия френския дипломат, драматург и поет Пол Клодел цитира в словото си към гостите на събитието г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Тя благодари на Френско-българската търговска и индустриална камара за това, че организира всяка година празника и че създава атмосфера за много контакти. Йотова подчерта, че 60% от френските инвеститори харесват България и смятат, че страната ни е добро място за инвестиции и допълни, че трябва да се потрудим повече, за да може този процент да се увеличи.

„Радвам се, че инвестициите в България нарастват, както нарастват и взаимните търговски отношения“, заяви Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България и патрон на събитието. Макар да е в България само от два месеца, тя сподели, че вече е усетила чара на нашата страна, с нейната богата история и култура и даде заявка, че ще направи всичко възможно, за да работи за развитие на икономическите отношения между двете държави.

Божоле Нуво 2019 е живо и свежо, с добре изразени аромати на малини и френско грозде. Макар че климатичните трудности през тази година намалиха количеството на добива, благодарение на внедрените във винопроизводството високи технологии, продукцията от новата реколта е с отлично качество. Младото вино на 2019 г. има лъскав дълбок рубинен цвят с виолетови оттенъци. Носът предлага чисти и елегантни аромати на ягоди, малини, череши. Усещането за вкусни плодове ясно продължава и на небцето с приятна заобленост и много освежаващ завършек.

Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, чиято продажба започва само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември.

Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в над 100 страни по света, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия.

Нито един друг винарски регион в света не може да се похвали с толкова бърза продажба на толкова голямо количество вино за толкова кратък период от време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай