Трудови инспектори тръгват по магистралите

Продължава тенденцията строителството да взема най-много жертви при трудови злополуки

Трудови инспектори тръгват по магистралите | StandartNews.com

Враца. Строителството остава най-рисковия сектор по отношение на злополуки и не спазване на трудовото законодателство. Това съобщи във Враца изпълнителният директор на Инспекцията по труда Румяна Михайлова.

Затова през следващата година се предвиждат масирани проверки на най-големите строителни обекти – магистралите „Струма", „Хемус" и „Марица", а така също на метрото,"Девня цимент" и Нефтохим. В негативния списък на трудовите инспектори са още хранително-вкусовата промишленост и търговията.Заради засиления емигрантски поток в момента на дневен ред са начините, по които бежанците могат да бъдат наети на работа у нас.

„Държавата е похарчила 72 милиона лева за превенция на риска през последните две години", съобщи депутатът Тотю Младенов. В различните програми пък са включени 550 предприятия, подчерта бившият социален министър, който беше и шеф на инспекцията по труда.

Според Румяна Михайлова в последно време заедно с ръста на безработицата, нараства и тъмния сектор при договаряне на заплатите. От началото на годината инспекторите са извършили 40 000 проверки, които са обхванали 1,5 милиона българи.

2013.та се е оказала фатална за Враца по отношение на тежките трудови злополуки. Станали са шест сериозни инцидента, съобщи шефът на инспекцията по труда Румен Младенов. При тях са загинали четирима работника, а двама едва са оцелели. Сметката пък показва, че при всяка от извършените проверки инспекторите са засичали по четири нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай