Тройно сито на границата

Тройно сито на границата | StandartNews.com

Заради 617 млн. дупка
750 митничари работят без почивен ден

Пиле не може да прехвръкне при проверките, твърди шофьорът Йордан Пандев
Кантар, физически контрол и рентген спират нарушителите на границата с Гърция

Тройно сито спира контрабандата на границата. От една седмица има пълна мобилизация на митничарите в битката за събиране на повече акциз и ДДС. Влизащите у нас камиони минават през кантар, физически контрол и рентген. По нареждане на шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов служителите на браздата проверяват ударно камиони, бусове и коли, за да стопят дупката в хазната. Данните за август сочат, че в бюджета има 617 млн. лв. по-малко от планираните приходи от акцизи, мито и ДДС.

Близо 750 митничари са мобилизирани в битката за по-висок акциз. Те работят в момента без почивен ден, за да могат митниците да попълнят зейналата дупка в бюджета от над 600 млн. лв.

Масираните проверки текат вече втора седмица, като целта е да се съберат ударно повече приходи от внос на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари, и да се пресече контрабандата. Заради акцията по границите търговците на евтини папироси в страната масово се покриха. В момента трудно може да се намерят цигари без бандерол на черния пазар.

Неделя сутрин е, но районът край ГКПП Кулата на българо-гръцката граница е пълен с хора и автомобили. И на вход, и на изход вървят проверки на товарни камиони, на микробуси и на леки коли. В пълен синхрон действат митничари, служители на Гранична полиция и на НАП. До минимум са намалени отпуските и почивките. На митница "Кулата" сега действа почти целият наличен състав - 48 митничари - по 12 в смяна, 6 души оперативен контрол и 3 мобилни екипа.
На практика контролът на возилата на граничния пункт е троен.

Върху единия от двата кантара на вход спира гръцки тир. Веднага на компютъра пред служителя на "Пътни такси и разрешителни" автоматично излизат данните за камиона - коя е фирмата превозвач, откъде идва МПС-то, коя е крайната му дестинация, колко са натоварени различните оси. "Тежестта на товара ни дава първите индикации дали всичко е наред, или пък има нещо нередно. Показва, че общата тежест е 39 тона и 300 кг. Вози вълна на бали, която отговаря на този тонаж. Осите - предна и задна, са еднакво натоварени", обяснява служителят. В случая няма място за притеснение и гъркът Йоргос потегля с тира си. Но веднага след кантара го чака екип на Дирекция "Митническо разузнаване". Те за всеки случай карат шофьора да отвори багажното помещение. Уверяват се, че няма "тапи" и тайници за пренасяне на контрабандни стоки. "Щом трябва, нека проверяват. Не се притеснявам", търпеливо чака края на проверката Йоргос. Веднага след него на кантара е български тир, който е празен. Йордан Пандев от санданското село Ново Делчево ходил до Гърция да закара краставици и сега се прибира без товар. Общото тегло на камиона е 15 300 кг. "Толкова тежи празен. Няма несъответствие. Ако беше по-тежък, то значи превозва нещо. Веднага щях да искам от колегите да го проверят щателно", твърди служителят на "Пътни такси и разрешителни". За по-малко от минута този тир е обработен. Митничарите обаче го карат да отвори багажното помещение. Уверяват се с очите си, че камионът е празен и в него няма тайници. "Такова чудо не е било, както е в последните седмици. Пиле не може да прехвръкне. Щом трябва да се пълни хазната, нека ни проверяват. Но понякога ни бавят по половин час тези от НАП, за да попълнят един прост протокол", твърди Йордан Пандев.

Има ли съмнение, но при физическата проверка не се открие нищо нередно, то идва ред на третия контрол. Малко след КПП-то е монтиран един от най-модерните рентгени. При подозрение, че нещо е скрито в кабината, шофьорът слиза и рентгенът се придвижва по цялата дължина на возилото, за да го сканира. В неделя през него мина румънски микробус. Софтуерът дава възможност във всеки един отсек да се уголеми картината.

Масираните проверки не са по вкуса на шофьорите. "Действаме по план. Сред шофьорите се намират по-буйни, някои са вечно недоволни, че ще ги забавим с няколко минути заради проверките. Негодуват, но повечето проявяват разбиране", казва митничар, който работи по анализ на риска.

Тарашат и коли с подаръци

Митничарите и граничните власти не пропускат да проверят и леките коли. Въпреки че гледат под лупа ТИР-овете, те следят изкъсо и автомобилите. В неделя на ГКПП-Кулата например те спряха Тодор Димитров. Мъжът току-що премина границата и бърза да се прибере в родния Димитровград от Италия. 3 години не си е идвал в родината, работи в град Пескара. В малката кола има място само за него. Всички седалки са затрупани с подаръци. След КПП-то обаче го спират митничари. "Ще трябва да ви проверим. Цигари, алкохол прекарвате ли?", пита митничарят. Нашенецът бърза до отвори всички врати на возилото. Вади едно по едно нещата. Измъква и огромен черен чувал, който е пълен с дрехи. "Нося само бутилка уиски да почерпя вкъщи и кутия цигари "Марлборо". Не крия други цигари и алкохол", уверява Тодор. Проверката потвърждава думите му. И той бърза да се качи в колата, за да продължи пътя си. "Минах през няколко гранични пункта от Италия дотук, но такова ровене никъде нямаше. Когато човек е спокоен, че не е нарушил закона, не са страшни тези проверки", казва набързо гурбетчията и поема към родния Димитровград.

Бум на заловени папироси от Турция

Бум на заловените цигари от Турция отчитат в Агенция "Митници". През последните дни са спрени два опита за нелегален внос на папироси през Капитан Андреево и ГКПП-Лесово.

Последният случай е от събота, когато са спипани 168 700 къса цигари без бандерол. Сред задържаните тютюневи изделия преобладават тези с надписи "dutyfree" от марките "Karelia", "Assos", "Victory", "Ashima". Цигарите са открити укрити в тайници на различни превозни средства, както и в багажа на пътници.

Доказателство за офанзивата напоследък е и официалната митническа ставка за заловените количества цигари на Капитан Андреево.

От началото на годината до момента митническите пунктове на браздата с Турция са спипали 230 151 кутии цигари, или 4 603 020 къса цигари и един тон тютюн за пушене. Само през последните два месеца юли и август те са 31 713 броя кутии, или 634 260 къса папироси за юли, а през август разкритите количества са се увеличили със 7646 кутии.

Пешаци увиват телата си с цигари с тиксо
Спипаха тютюни в кутии за боти

Най-дръзките контрабандисти, за които единственото препитание за семействата им е бизнесът с цигари от безмитна зона, се пробват и сега да прехвърлят системите за контрол. Те минават границата пеша, с увити около телата си кутии цигари с тиксо. Схемата им е проста - оставят колите си преди първа бариера на ГКПП Капитан Андреево, в българско. Минават като пешаци границата, купуват от безмитния магазин в Турция папиросите, после ги увиват с тиксо по телата си и като подвижен фришоп се прибират в България. Хора от бранша обаче разказаха, че и този номер вече трудно минава.

В Хасково например, офанзивата извади от играта няколко от големите контрабандисти на тютюн за цигари и така модерния напоследък - за наргиле. "Страхувам се, не мога да ти донеса стока, защото много ни погнаха", отказва "поръчката" един от специалистите по прехвърлянето на евтин тютюн без бандерол. Човекът признава, че не може да разчита и на "своите хора" от полицията, защото и те започнали да си пазят хляба.

Заради проверките се опразниха и тезгясите в меката на търговията с незаконни цигари - ромския квартал "Република". От десетина дни там крият папиросите. А за специални тайници служат по храсталаци край магазинчетата.

1500 кутии цигари без бандерол в кутии с обувки пък откриха вчера митничарите на Лесово при съвместни проверка с Гранична полиция. Микробус с молдовска регистрация, пътувал от Турция през България за Молдова, превозвал контрабандните папироси. В кутиите със зимни обувки и боти били открити цигарите, залепени с тиксо на дъното им.

Всеки трети литър гориво контрабанда
Използват "червен" газьол за хладилници вместо за отопление, спестяват по 595 лв. на тон акциз

Контрабандата на горива е скочила до около 30 на сто. Това означава, че за всеки трети литър не се плаща акциз. Това сочат последните анализи на Агенция "Митници". Количествата, излезли от данъчните складове, били с една трета по-малко от продажбите на дребно, засечени от данъчните от Националната агенция за приходи.

Отделно се засилили измамите с неправомерно използване на газьол за отопление. При последните две операции на митнически екипи в началото на септември са установени измами за 901 тона оцветен в червено газьол. Той би трябвало да се използва единствено за отопление, а акцизът му е едва 50 лв. на тон. Но мобилен митнически екип заловил фирма в Севлиево, която горяла горивото, като зареждала хладилни агрегати на камиони. Така бизнесменът си спестил акцизи за 30 000 лв.

В другия случай в Перущица и Пещера са хванати 851 тона от червения газьол. Той пък би трябвало да се използва за сушилни за дървени талпи. Но митничарите установили, че машините за сушене въобще не са пригодени да работят с дизелово гориво. Така сушилните се оказали само прикритие за продаваното на пазара оцветено гориво, от коeто се пестят по 595 лв. на тон акциз. В схемата участвали общо пет фирми, които използвали като мотив за търговията с "оцветен" газьол сушилните с дървен материал.

Митничарите установили, че дружествата в Пещера и Перущица ощетили бюджета с 506 000 лв. акциз, твърдят експерти.

35 мобилни екипа спират на пътя

35 мобилни екипа обикалят страната и правят внезапни проверки на пътя за митнически нарушения. Те са съсредоточени предимно след големите митници като Капитан Андреево и Кулата, Варна и Бургас.

Мобилните екипи проверяват в реално време крайната дестинация на доставките и дали горивата се използват по предназначение, казват от Агенция "Митници".

По време на проверката митничарите проверяват документите на товара, дали пътува към посочената в товарителницата дестинация, където стоката ще бъде обмитена. Често засичаме камиони, които вместо да отидат в данъчен склад или обмитяващото бюро, пътуват по нелогични маршрути, които са икономически неизгодни, казват проверяващите.

Мобилните екипи правели изненадващи проверки и на местата, където горивата за специални цели, като отопление, се използват. В последно време скочили случаите, в които се използват схеми с "кухи фирми", които се използвали за източване на ДДС.

Връщат електронните досиета

Специализираната информационна система за акцизи (БАЦИС) отново влиза в действие. Предишното ръководство на митниците не платило софтуерните лицензи, но сегашното оправи правата върху програмата. Едно от първите действия на новия директор Ваньо Танов бе да назначи като свой заместник един от създателите на БАЦИС - досегашния шеф на отдел "Акцизи" Божидар Алексов. Системата създава досиета на големите икономически обекти, като дава възможност да се анализират в реално време действията им. Функционирането й до преди месец е било занемарено до степен да не се осъвременяват данните в нея, довериха митничари.

Дебнат и за празни тайници

Митничарите дебнат и за празни камиони с тайници в тях. При първо нарушение те само пишат акт на шофьора, но при второ - задържат возилото. Така преди 2 месеца те прибраха лека кола, която спипали за втори път с тайник в нея, макар и празен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай