Трогнат съдия помилва нападателя на Костов

36-годишният Виктор няма дом и адрес, спял най-добре в следствения арест

Трогнат съдия помилва нападателя на Костов | StandartNews.com

Нападателят, който нахлу в дома на вече бившия лидер на ДСБ Иван Костов, снощи преспа под открито небе в Борисовата градина. 36-годишният Виктор Градинаров, който бе обвинен за въоръжен грабеж в дома на Костов в "Драгалевци", бе пуснат на свобода. Освобождаването му е безпрецедентно, защото той заяви на съда, че няма къде да живее и не може да посочи адрес. Според обвинението той трябва да лежи в затвора между 3 и 10 г. за умишлен грабеж. Мъжът обаче до такава степен разчувства съдията Върбан Върбанов, че според него Виктор не трябва да бъде съден.

В събота Виктор Градинаров бе задържан в двора на Костови с нож. "Не знаете какво е някой да гони с нож жена ви и внучето ви в двора", заяви Иван Костов на брифинг на партията си. Според МВР Елена успяла да натисне копчето на СОТ-а и да извика частната охрана на къщата.

"Нямам адрес. Всъщност имам - "Г. М. Димитров 52", следствения арест", заяви Градинаров вчера в районния съд в София. Никой, който познава практиката на съдилищата, в този момент не би заложил и стотинка, че описаният като нападател над Елена Костова и внучето й Виктор може да бъде пуснат иззад решетките. Искреността в признанията му обаче до такава степен разчувстваха съдията Върбан Върбанов, че той дори започна да се чуди къде ще отиде нападателят, ако не остане в ареста.

"Това, което прочетох, дълбоко ме развълнува. Аз няма как да ти помогна, дано по-бързо си намериш работа. Въпреки че казваш, че в ареста си спал много хубаво", заяви трогнато съдията. "Вие знаете ли какво е да спиш и да не чувстваш опасността някой наркоман да те заколи отвърна му емоционално обвиняемият Виктор Градинаров. "Добре де, къде ще те намерят, като нямаш дом? Не, не искам обещания, че ще дойдеш. Не искам и да извършиш ново престъпление, за да влезеш отново в килията. Но ти казвам, че на 21 май е следващото заседание", заяви съдията Върбанов.

След това обяви, че, както става видно от разпита му и показанията на свидетелите, Виктор се е отказал доброволно от извършването на престъпление. "Това означава, че деецът не се наказва", заяви съдията. "Защо сте вкарали това обвинение", обърна се той към прокурорката. След което пусна на свобода Виктор Градинаров. "Може би е хубаво следващата инстанция да разпита и зетя на Иван Костов", заяви съдията. Той прие, че в действията на нападателя не е имало пряк умисъл. И, макар да е искал да отнеме ценности и пари, той всъщност е търсил помощ и справедливост.

В момента, в който Градинаров видял внучето на Костов, той осъзнал какво прави. Виктор хвърлил ножа, свалил маската седнал на тревата и заявил да звъннат на полицията, за да получи възмездие за това, което извършил. След това започнал да разказва драматичната сага на живота си, като поискал помощ. Мъжът останал сирак преди няколко години.

Майка му и баща му работели в железниците, имали ведомствен апартамент в най-старите блокове на БДЖ. Виктор изтеглил потребителски кредит за ремонт преди 7 години, стегнал жилището. След смъртта на родителите си обаче той нямал право да остане в апартамента и бил изгонен оттам. Така завършилият полувисше образование Виктор останал на улицата. Без пукната пара в джоба, без работа и с безсмислен кредит, увиснал като воденичен камък на шията му. Преди седмица дошъл в София. Стана ясно, че той е търсил в дома на кой политик да влезе, за да потърси справедливост и помощ.

Ако нахлуя при Бойко Борисов, от мен ще лети перушина. Станишев не можах да открия къде живее, Волен Сидеров пък не е важен", разсъждава пред разследващите Виктор. Влязох в дома на Костови, за да поискам някакви пари, да търся справедливост. Защото хора като него трябва да могат да помогнат", казва мъжът.

"Като видях жената и внучето на Костов, обаче разбрах, че няма смисъл. Като ги ударя, само ще лежа в затвора. Ако ударя обаче един политик, ще стане ясно какъв несправедлив е животът. Ще стане ясно, че те трябва да осигурят по-добър живот на такива несретници като мен. Ще им стане ясно, че малки мишки като мен ще изплуват и ще търсят възмездие", казва по време на разпита си Виктор.

"Знаете ли какво е да видиш човек интелектуалец да рови в кофите за боклук, за да оцелее, а на 100 м Иван Костов да прави партиен митинг. Че той с тия пари би могъл да помогне на стотици бездомници и клошари заяви вчера в съдебната за Виктор. "Знаете ли какво е на спирката на "Бакърена фабрика" да видите някой да спи, защото няма къде да замръкне", продължи Виктор.

"Това е престъпление от нужда, от безизходица. Решете, както ви подсказва съвестта", пледира служебният защитник на Виктор адвокат Здравка Герова вчера. Понеже мъжът няма адрес, нито мобилен телефон, тя заяви, че ще чака обвиняемия в офиса си на бул. "Стамболийски". Знае, че ще дойде, защото Виктор е просто човек в нужда. Снощи Виктор спа в Борисовата градина. Преди това с тъга напусна килията на следствения арест на "Г. М. Димитров" 54. Там поне има храна и легло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай