Тригодишна прясна пица - вече и това е възможно

Така изглежда пакет с парче пеперони, заедно с обезвлажнителя

Тригодишна прясна пица - вече и това е възможно | StandartNews.com

Натик. Пица, която ще бъде годна за ядене и след три години, при това без специално съхранение. Това е последното изобретение на американската военна лаборатория в Масачузетс. Продуктът е предназначен за армията.

 

През 1981 г. дехидратираната храна заменя консервите в американската армия. При интервюта с войници най-често посочвания специалитет, който им липсва в менюто по време на мисия, е пица. Затова учените решили да работят в тази посока.

 

В Центъра за проучвания, развитие и инженерни науки в Натик освен храни се разработват оборудване, въръжение или облекло, което подобрява бойните способностти на войниците. Проектът с пицата обаче е особено популярен и е известен като „търсенето на Светия Граал".

 

Усилията на учените дълго време са били възпрепятствани от някои особености на съставките. Пълнежът на пицата напоявал тестото, което създава благоприятна среда за развитие на бактерии. След поредица опити те успели да предотвратят напояването на блата.

 

Само това обаче не било достатъчно, за да може пицата да остане годна за ядене в продължение на три години, при това на стайна температура. Затова в центъра регулирали киселинността на соса, сиренето и блата, така че те да не се оксидират. В пакета с парчето пица е добавено и пакетче за абсорбиране влажност и остатъчен кислород.

 

Ръководителят на проекта твърди, че продуктът има вкус на току що опечена домашна пица, с тази разлика, че не е гореща. Вече е разработен вариантът пеперони със свинско, предстои да го последва и пеперони с пуешко за войниците, които не ядат свинско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай