Три пъти връщали Теди към живота

Сърдечна недостатъчност убила петокласника, тренирал футбол до последно

Три пъти връщали Теди към живота | StandartNews.com

София. Петокласници в черно и купчинка цветя, струпана на асфалта в училищния двор. Ден след смъртта на петокласника Теодор Желязков малчуганите в 81 СОУ са не по детски сериозни. Някои плачат. Все още не могат да проумеят как един обикновен час по физическо се превърна в предвестник на смъртта. И независимо че с тях вече работят психолози, вероятно скоро няма да го проумеят. Както и родителите на Теди - все още не повярвали, че детето им може да си отиде по толкова нелеп начин.

 

"Отиде си моята звездичка, отиде си, Господи, защо ми прибра Теди, защооо? Сърцето ми се къса от мъка, това е невъзможно, искам да се събудя и всичко да е сън, да ми се усмихне, прегърне, да чуя звънливия му глас, но... Почивай в мир, мое мило дете, почивай в мир, ангелче. Теди, винаги ще те обичам, винаги ще си в душата ми, в мислите ми..."

Това е написал през сълзи във Фейсбук Златко Желев ден, след като 11-годишният му син Теди си отиде. Малко след Възкресение Христово. В един обикновен ден, в един обикновен учебен час.

Сухата статистика на Съдебна медицина след аутопсията гласи - сърдечна недостатъчност. Въпреки че неподозиращият малчуган до последно е тренирал футбол. "Доколкото разбрах, оттам са твърдели, че ако е реагирано правилно, е можело детето да бъде спасено", разказва приятел на почернения баща Златко Желев. Таткото е главен редактор на медийна група AMG. Той обаче няма претенции към реакцията на училището - ден по-късно семейството е посетило директора Емил Христов и е благодарило за навременната намеса на учителите и медицинската сестра, разказа школският шеф.

Трагедията става на 7 май около 13,45 часа в двора на училището, където тече час по физическо. Пет минути след началото му Теди получава припадък. Учителят Цветан Спасов и преподавателят от Националната спортна академия Тодор Маринов, който присъства на занятието, се втурват да спасяват детето. Оказва се, че си е глътнало езика - Спасов успява да го извади, правят изкуствено дишане, викат училищната сестра. Момчето идва за кратко към живот, повръща и отново губи пулс. И така - няколко пъти, като положението с всяко поредно идване към живот става все по-тежко.

Още веднага след припадъка учителите се обаждат на 112, за по-сигурно викат и лекар от близката болница "Св. Панталеймон". И колата, и медикът идват почти едновременно, заедно с тях пристига и бащата. Той вини именно "Спешна помощ" в мудна реакция. Вчера пред сайта Sofiautre.bg Златко Желев заявява, че и медици са му казали - Теди щеше да живее, ако колата бе дошла 10 минути по-рано. "Първото обаждане е било към 13:50 часа, а линейката пристигна чак в 14:20.

В нея нямаше никаква апаратура само апарат за изкуствено дишане", разказа покрусеният баща за Sofiautre.bg. "Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете! Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване", допълва през сълзи Златко Желев. И заявява категорично, че няма да остави случая така.

От Здравното министерство опровергаха твърдението за закъснялата линейка - според тяхната проверка колата на "Спешна помощ" се е отзовала на повикването на 13-ата минута. "Информацията е подадена в 13:59 часа на 7 май и в 14:12 лекарският екип е бил на място. Оттам обясняват, че линейката е пътувала за друг адрес в жк "Младост", но е била пренасочена незабавно към 81-во училище, след като е постъпил сигнал за случай с дете", казаха оттам. Според съобщението на МЗ линейката е била с пълно оборудване, позволяващо животоспасяващи действия. Шефът на отдел Медицински дейности в Центъра за спешна медицинска помощ д-р Ангел Ангелов прехвърля топката към тел. 112, където според него е имало забавяне в централата, докато се установи местоположението на училището. Накрая детето е закарано в болница "Св. Анна", където е установена смъртта му. През цялото време на пътуването екипът е изпълнявал необходимите реанимационни мероприятия в пълен обем, съобщават от МЗ.

Малкият Теди и преди е имал припадък разказва баща му. Не могли обаче да установят причината. "Водихме го при проф. Габровски в "Пирогов". На магнитния резонанс всичко беше чисто. Водихме го в Трета градска болница, при най-добрите кардиолози. Не е имал никакви проблеми. Тренираше футбол, беше най-усмихнатото дете", разказва Желев.

"Бях със Златко, когато се обадиха. Когато отидохме в училището, линейката откарваше детето", разказва пък приятелят на Желев. Той отишъл с него и в Окръжна болница, където лекарите близо час се опитвали да свестят детето, но безуспешно. В момента тече разследване за станалото. Дори и да бъде открит виновен обаче, едно слънчево дете вече го няма. И няма начин да се върне обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай