Трети донор от Бургас даде шанс на трима пациенти

Трети донор от Бургас даде шанс на трима пациенти  | StandartNews.com

Бургас. Трети донор от Бургас спаси още трима души, чакащи в списъците за трансплантации, съобщиха от бургаската болница. С последния случай в морския град спасените през последните два месеца станаха общо девет души.

Донорската ситуация е възникнала на 1 ноември, когато 50-годишна жена изпада в мозъчна смърт. Тя е приета същия ден в критично състояние, след прекаран тежък инсулт и мозъчен кръвоизлив. След като лекарите установяват, че мозъкът й не функционира, те предложили на близките да дарят органите. И трите трансплантации вече са извършени в Университетска болница „Лозенец"– една чернодробна и две бъбречни, като пациентите са в добро постоперативно състояние, съобщиха от здравното заведение.

„Поднасяме своите съболезнования на близките на починалата и им благодарим за благородното решение да спасят живота на други хора. Благодаря и на лекарите от отделението по анестезиология и интензивно лечение, които са останали по време на експлантацията. Това са координаторът по донорство на болницата д-р Милена Минева, д-р Йордан Томов, д-р Здравка Инджова и д-р Стефан Геренов", каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

От края на август досега това е третият случай, при който роднини на пациент, изпаднал в мозъчна смърт в МБАЛ – Бургас, дават съгласието си да дарят органите му за трансплантация. Броят на потенциалните донорски ситуации обаче е в пъти по-голям – общо 20, като 17 от тях не са реализирани, заради отказ на близките.

"Последната донорска ситуация едновременно утвърждава МБАЛ-Бургас, като база за успешни експлантации и показва тъй важната промяна в нагласите на обществото към донорството. За по-малко от три месеца общо 9 души от списъците с чакащи за трансплантация получиха шанс за живот", коментираха от болницата в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай