Това необичайно насекомо шашна учените

Това е един от 140 вида, които живеят в Централна Европа

Това необичайно насекомо шашна учените | StandartNews.com

За насекомо на годината през 2021 г. група учени, представляващи изследователски институции от Централна Европа, избраха датската майска муха, съобщи Евронюз.

Насекомото, чието научно име е Ephemera danica, е известно с краткия си живот: има само няколко дни летеж, чифтосване и снасяне на яйца, преди да умре. Това е така, защото не развива части на устата, нито функциониращо черво.

Това е един от 140 вида, които живеят в Централна Европа и въпреки че е описана като датска, е забелязана чак до Обединеното кралство и Ирландия.

Тя се счита за ключов компонент в риболова: високите количества ефемера даника между май и юни помагат за привличането на пъстърва, търсеща насекоми, с които да се храни.

„Това, което прави мухата уникална, е нейният жизнен цикъл: от яйцето, снесено във водата, до насекомото, способно да полети и да се чифтосва, което умира след няколко дни“, каза Томас Шмит, председател на комисията, представляваща експерти от Германия, Австрия и Швейцария, които направиха избора.

Но въпреки краткия си живот, тя има много по-дълъг цикъл на развитие.

Женските майски мухи летят на зигзаг над водата между май и септември, снасяйки хиляди яйца, които след това потъват. Ларвите се излюпват в рамките на няколко дни и в крайна сметка развиват хриле. Погребани в коритата на реките, те се развиват от една до три години.

Шмит казва: „Малко преди прехода от водния към сухоземния живот се образува слой въздух между старата и новата кожа на възрастните ларви. Чрез намаляване на специфичното й тегло, ларвата се издига до водната повърхност. Веднъж попаднала там, кожата на ларвата се спуква и в рамките на няколко секунди се излюпва летяща муха.”

Комисията избира по едно уникално насекомо всяка година от 1999 г. насам, за да „приближи малко познати видове до хората“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай