Тото тираж за Чудесата

Приключенци обикалят с 1 билет старите столици, крепости и Мадара

Тото тираж за Чудесата        | StandartNews.com

Велики Преслав. Специален тираж на Държавната лотария да отиде за първите български столици. С печалбата от около 4 млн. лв. Плиска и Преслав могат да станат магнит за туристите, но само с конкретно разработени проекти като Голямата базилика например. Това обеща вицепремиерът Симеон Дянков на организирана от в. "Стандарт" дискусия в рамките на кампанията "Чудесата на България".

Археологическият музей във Велики Преслав събра на една маса градоначалниците от региона, губернатори, историци и експерти, които представиха пред финансист номер 1 идеите си как да привличат туристи към корените на България. "Поздравявам кметовете на Шумен, Търговище, Велики Преслав и Каспичан за умението им да работят заедно. По инициатива на в. "Стандарт" преди 4 месеца те се събраха и решиха да направят общ туристически маршрут, който да представят на Дянков. Днес това е факт", каза главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Дянков уточни, че тираж от лотарията може да бъде определен за туризма в региона най-рано следващата година, но преди това трябва да има точен план за какво ще бъдат изхарчени парите.

С един билет туристът да може да обиколи пет от Чудесата на България, предложиха кметовете.  Идеята е със закупуването на талон нашенци и чужденци да разгледат редица забележителности - Плиска, Преслав, Мадарския конник, Шуменската крепост, крепостта "Мисионис" и др. Кметът на Велики Преслав Александър Горчев подчерта, че с този маршрут ще се подпомогне икономиката на региона и ще се подобри инфраструктурата. "Това е идеен проект. До няколко месеца ще представим точните разчети за финансирането", заяви градоначалникът на Търговище Красимир Мирев. Дянков пък подчерта, че с проекта могат да се привличат чужди туристи, които в момента не знаят нищо за корените на страната ни. Затова посетителите трябва да виждат напълно изградени сгради и крепостни стени, а беседите да са максимално достъпни. Вицепремиерът обеща догодина хазната да задели 180 000 лева за общите устройствени планове на първите български столици, за да се изчистят веднъж завинаги границите им.

Дянков се зарече да има и скоростно развитие на шосетата в региона. Освен пътя от Шумен до Велики Преслав и Върбица приоритетна е артерията Русе - Шумен, която ще осигури постоянен поток туристи от Румъния и Молдова. С по-бързи темпове през следващата година ще бъде строен и участъкът от магистрала "Хемус" между Шумен и с. Белокопитово. До края на годината пък ще приключат ремонтите по трасето й до Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай