Тотал боди за суперформа

Тотал боди за суперформа | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес "Клуб MD sport", зала 5-Б, стадион "В.Левски", дава своите съвети:

Случвало ли ви се е да зациклите, да правите едно и също пак и пак, докато това се превърне в рутина? Да, познато ви е. Много често именно рутината е тази, която работи срещу вас. Защото преставате да вървите напред и да се развивате и сякаш тъпчете на едно място. Това важи с особена сила при фитнес програмите и упражненията. Специалистите препоръчват да се работи по даден модел не повече от два-три месеца. Добре е, дори и да следвате определена програма, всеки път да добавяте или променяте леко някои от движенията, за да се получи пълно натоварване на мускулите. Защо се налага да сменяме програмите, ще попитат някои. Защото тялото привиква към упражненията и ефектът от програмата намалява значително. Когато мускулът е подложен на еднотипно натоварване, той свиква с него и резултатът от заниманието вече не е на сто процента. Именно затова е добре упражненията да се сменят и разнообразяват. Разбира се, всяка една тренировъчна програма трябва да бъде съставена от професионален инструктор, за да сте сигурни, че работите по правилна схема. Не копирайте от приятели, не четете фитнес модели от мрежата. Ако искате да постигнете качество и траен ефект, единствено програма, съставена персонално за вашето тяло, ще свърши работа. Другият вариант е да посещавате час в група, където също се играе с водещ инструктор. Какъвто и тип натоварване да изберете, важното е спортът да ви доставя удоволствие, да работите с кеф и усмивка дори и да ви е трудно. Защото единствено позитивната нагласа, вярата в успеха и правилната мотивация ще ви изведат там, където ще усетите баланс между тяло и дух. Днес Лора ще демонстрира част от програма, съставена от нестандартни упражнения, които натоварват качествено тялото. Препоръчителният брой повторения е в зависимост от упражнението, сериите са 3. Може да започнете и с по-малко бройки, ако ви е трудно, но довършете програмата докрай.

1. Раменна преса

Застанете изправени, вземете ластик и гирички в ръце и свийте лактите под прав ъгъл, като прекарате ластика през гърба и хванете краищата с длани; гирите са за допълнително натоварване и може сами да подберете тежест за изпълнението. Изпънете ръцете нагоре и бавно пуснете до изходно положение. Повторете в серия от 8-10 бройки.

2. Стъпка встрани с ластик

Сложете ластик на глезените и отворете стъпалата така, че той да е изпънат; изправете тялото и приберете ръцете изпънати надолу. От тук направете малка стъпка вдясно, така че да обтегнете ластика с напрежение и изпънете ръцете успоредно напред. Тялото е леко изнесено напред с прав гръб и стегнат кръст. Върнете обратно до изправена позиция и направете по 18-20 повторения на всяка страна.

3. Плъзгане с крак

Легнете по гръб и свийте двата крака с опора на пети. Поставете по една пластмасова паничка под всяко стъпало. Вдигнете таза нагоре, стегнете седалището и бедрата, плъзнете единия крак напред, без да докосвате седалището до пода. Върнете обратно и повторете. Уверете се, че през цялото време държите седалището и бедрата в напрежение. Изпълнете 15 повторения за всеки крак.

4. Стъпка нагоре

Стъпете с левия крак на пейка, две степ платформи, или друга височина и свийте коляното под прав ъгъл. Десния крак е на земята, свит в коляното и опора на пръсти. Ръцете са пред гърдите, гърба е прав. От тук се оттласнете от пода и, пренасяйки тежестта, стъпете с десния крак на платформата, като подпрете стъпалото само на пръсти, без да пренасяте опората вдясно. Върнете до долу и направете по 15 повторения с всеки крак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай