Топъл чай помага в жегата

Топъл чай помага в жегата

Топъл чай помага в жегата | StandartNews.com
  • Топлата напитка се пие в пустинята

През слъчевите и горещи дни е прието, че едно от спасенията е пиенето на студени напитки. Те ни предпазват от дехидратация, което е много важно за организма. Оказва се обаче, че топлите напитки също помагат на тялото да се охлади. А начинът, по който се постига този ефект, идва от промяната на процесите на потене при приемаме нещо топло, които охлаждат телеснатата температура.Този факт обяснява и традицията да се пие горещ чай в пустинните и тропически региони по света.

Бананите връщат доброто настроение

Бананът съдържа приблизително 30% от дневния препоръчителен прием на витамин В6. Той помага на мозъка да произвежда серотонин, който учените посочват за основната съставка на доброто настроение. Всъщност този хормон влияе върху  двигателните умения и емоции. Отговорен е за добрия и качествен сън, който пък е определящ за емоционалното състояние на човека. Яденето на банан може да помогне за облекчаване на депресията и тревожността, като стимулира нивата на серотонин в тялото.

Любимият на мнозина плод е полезен и за хората, които страдат от стомашни проблеми, защото притежава естествен антиациден ефект и успокоява стомашни киселини, а също е и с високо съдържание на фибри.

 

Зехтин прави кожата мека след плаж

Лечебните свойства на зехтина, както и ползите му за организма, са известни от векове. Той е една от основните съставки, присъстващи в здравословните менюта, тъй като е богат на редица ценни елементи. Но той може да бъде прилаган и върху кожата, когато тя не е добро състояние, особено след прекаляване със слънчевите бани. Освен че запазва тена за по-дълго, зехтинът възстановява нивото на хидратацията на кожата. Богат е на витамин Е, антиоксиданти и съединения като сквален и олеокантал, които могат да предотвратят стареенето и да я възстановят при увреждане. В допълнение той е нетоксичен, антимикробен и хипоалергенен, което го прави подходящ за всеки тип кожа.

 

Гледайте си в краката, за да предотвратите болести

Краката често са едни от първите, които издават задаващи се здравословни проблеми.  Студените стъпала например могат да подскажат за възможни съдови нарушения или проблем с кръвообращението. Подуването на глезените пък насочва за процеси, които протичат в белите дробове или бъбреците. Най-често срещана, и в същото време късно забелязвана, е деформацията и обезцветяването на ноктите на долните крайници. Това, освен признак за появила се микотична инфекция, може да е предупредителен сигнал и за анемии. Изтръпването пък трябва да се разглежда като подходящ повод да се проверят нивата на витамин В12.

Ароматът на розмарин помага да помним по-добре

Розмаринът е една от най-известните подправки, но все повече се прилага в холистичната медицина. От хиляди години както листата, така и цветовете на тази билка са използвани за подобряване на паметта, че даже и от самия Шекспир. Тя има свойствто да увеличава притока на кръв към мозъка като по този начина той получава повече кислород и хранителни вещества,

Розмаринът успешно се бори и със свободните радикали, тъй като съдържа карнозна киселина, а естествените киселини, влизащи в състава му, помагат за защита на клетките на тялото от увреждане. Според учените дори само ароматът на розмарина възпрепятства разграждането на веществото  ацетилхолин, стимулиращо мозъчните клетки, отговарящи за паметта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай