Топим се и изпростяваме рекордно

Българите - най-бедни, най-болни, най-корумпирани и най-нещастни

Топим се и изпростяваме рекордно | StandartNews.com

София. Освен че България е европейски рекордьор по топене на населението, тя неумолимо се срива и в класациите по интелигентност. Това показват данните на демографи и статистици, които бяха представени в Русе.

Центърът за демографска политика в града разпространи „Топ 10 на най-печалните събития в България” за 2012 година. За анализа са използвани данни на Националния статистически институт, Агенцията по заетостта и международни изследвания.

На практика, според редица авторитетни международни институции, ние сме най-бедни, най-болни, най-корумпирани, най-нещастни, влизаме в Третия свят, изчезваме като нация, но това не интересува години наред никого от управляващите в София, които игнорират всичко, което пречи на амбициите им за власт на всяка цена, коментира председателят на центъра Искрен Веселинов.

На първо място в печалните събития е фактът, че населението на България е под седем милиона жители. С това страната е заела първо място в света по скорост на намаляване на населението. На второ място специалистите поставят рязкото намаляване на ражданията в страната. За миналата година са се родили малко над 62 700 бебета, което се посочва като най-ниската раждаемост през историята на Третото българско царство. В печалната десетка влиза и смъртността в България, която, по този показател и по високата безработица, е станала европейски шампион. В топ десет са включени и нарастването на обезлюдените селища и социалните конфликти.

Според Искрен Веселинов, председател на демографския център, качеството на мислене също е намаляло. Като десета позиция в нашата негативна класация сме записали спадането на интелигентността на нацията, където ние заемаме 47-о място от 113 страни. Само преди десет години ние сме били 22 места нагоре, посочи експертът.

В печалните събития има и позиция за благополучието на нацията. По този българите сме на 140-о място от изследваните 155 страни.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай