Топ 8 на най-странните отвличания на самолети

Топ 8 на най-странните отвличания на самолети | StandartNews.com

Днес 59-годишният професор по история Сейф ел Дин Мустафа от университета в Кайро отвлече пътнически самолет на авиокомпанията EgyptAir. По негово искане самолетът А320 беше приземен на летището в Ларнака в Кипър. Припомняме,че екшънът приключи с щастлив край, след като пътниците бяха освободени, а похитителят - задържан.
Руският RT публикува класация, разкриваща някои от най-невероятните и любопитни случаи на отвличане на самолети, пише БЛИЦ.

1. Първото отвличане в историята. Според някои доклади, първото отвличане във въздуха се счита за инцидент, който възниква в Мексико през 1929 година. Неговата автентичност се оспорва, тъй като единственият свидетел е американският пилот на Мексиканската пощенска компания Джей Хауърд Дизълс. Той твърди, че преди полет до Гуадалахара за негов помощник дошъл известният тогава мексикански бандит Панчо Виля заедно с въоръжени мъже, който поискал пилотът да го превози до определено място. Няколко часа след като го оставил в безлюден район, пилотът бил освободен заедно със самолета.

2. Ди Би Купър. Мъж, представящ се за Ди Би Купър, отвлича самолет Боинг 727 на Деня на благодарността през 1971 година. След кацането на самолета, той наредил да му бъде платен откуп, поискал два парашута и гориво за летателния апарат, след което отново излетели. Малко след излитането Ди Би Купар отворил вратата и скочил. Оттогава никой не го е виждал.

3. Заложници в замяна на бира. Боинг 737-205 със 116 пътници и 5-членен екипаж на борда е отвлечен от Стейн Арвилд Хюзби. Инцидентът става през 1985 година. Самолетът прави вътрешен полет в Норвегия, а нападателят твърди, че на него има експлозиви. Той иска среща с министъра на правосъдието и министър-председателят. След кацането на самолета, похитителят освобождава всички заложници и изпива цялата бира на борда на самолета. Два часа по късно той предава оръжието си в замяна на още бира. По-късно е арестуван и осъден на 5 години затвор.

4. Жена с дете на ръце. В ролята на похитител през юли 1990 година влиза жена с дете. Самолетът лети до Ростов на Дон. Продавачка в книжарница заедно със своята 2-годишна дъщеря е на борда на Ту-134. Тя вади парцали от своя ръчен багаж, в които твърди че има бомба. Исканията ѝ са самолетът да лети до Турция. Пилотът не променя курса. Тя е задържана на летището в Ростов на Дон, а в парцалите вместо бомба са открити кухненски нож и чук. Неразумните ѝ действия били продиктувани от лични проблеми и скандали със съседите си в общински апартамент.

5. Затворници. 15 затворници отвличат самолет Ту-154 в Пакистан, докато ги транспортират до руския град Якутск през август 1990 година. Те използват парче сапун, за което твърдят, че е бомба и искат пилотът да се върне обратно в Пакистан. Когато самолетът кацнал, престъпниците сами се предали, но с ужас научили, че в страната отвличането на самолет се наказва със смъртна присъда чрез обесване. В крайна сметка те са осъдени на доживотен затвор, а няколко години по-късно са помилвани.

6. На път за Южна Африка. Кукуржник Ан-2 извършвал полет от Каракол до Фрунзе. Той бил заловен през 1990 година и искането да лети до Южна Африка. Похищението било извършено от двама мъже с фамилии Гафаров и Винников, които не се притеснили, че разстоянието между дестинациите е най-малко десет пъти по-голямо от максималния обхват на полет Ан-2.

7. "Божествено провидение". През 2009 година свещеникът Хосе Флорес отвлича самолет Боинг 737 в Мексико, пътуващ от Канкун до Мексико сити. Той заплашил, че ще взриви самоделна бомба и поискал разговор с президента Фелипе Калдерон. По-късно самолетът се приземил в мексиканската столица, а Флорес, който обявил, че имал "божествено провидение", бил задържан. Нито един от 104-те пътници и 8-членен екипаж не е пострадал.

8. Пилот отвлече свой самолет. На 17 февруари 2014 година екипажът на самолет на Етиопските авиолинии, пътуващ от Етиопия към Италия дава сигнал, че е похитен. Боинг 767-300 се приземява в Швейцария. На борда са били 200 души, нито един от тях не е наранен. Похитител е вторият пилот, който съобщава, че самолетът е отвлечен, Той издебнал момент, в който главният пилот отива да тоалетната и се затваря в кабината. След кацането похитителят сам се предал на полицията и поискал убежище в Швейцария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай