Топ 10 любопитни факти за Коледа

Все още не знаем защо празнуваме точно на 25 декември

Топ 10 любопитни факти за Коледа | StandartNews.com

Коледа е най-любимият празник на безброй хора по света. Пандемия или не, милиони чакат с нетърпение празниците, а приготовленията започват цял месец по-рано. Ето и топ 10 на любопитните факти за Коледа.

1. Коледа от сравнително скоро е семеен празник. Първоначално е била версията на "номер или лакомство" (Хелоуин) за възрастни. "Лакомството" се изразявало в алкохол, а "номерът" - във физическо насилие и унищожаване на собственост.

2. Коледа не винаги е била почивен ден. До към 1850-а 25 декември е бил нормален работен ден, в който магазините са били отворени, а децата на училище.

3. Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа.

4. Все още е загадка обаче защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

5. Наименованието Коледа (Christmas) на английски произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123-а.

6. Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843-а от британеца сър Хенри Коул. Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли. Поздравителните картички за Коледа обаче започват да се наричат коледни едва през 1883 г.

7. Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835-а, а за коледен пудинг - от 1858-а.

8. Единствените две шекспирови пиеси, в които се споменава Коледа, са "Напразните усилия на любовта" и "Укротяване на опърничавата".

9. Първата излъчена от космоса песен - на 16 декември 1965-а, е "Jingle Bells". В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността. 

10. Друга популярна коледна песничка - "We Wish You a Merry Christmas", в началото е била използвана като заплаха. Слуги от ниската класа първоначално скандирали песента, искайки алкохол от господарите си. Те ги заплашвали, че ще протестират, докато не получат желаното от тях пиене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай